Bemutatkozás

Életre szóló élményeket adunk gyermekeknek.

 

Az Óbudai Sportegyesület (Indián-vízitúra) 1997 óta szervezi nyári sport táborait és oktatásait a vízi sportolási lehetőségek iránt érdeklődő gyermekek számára.

Evezőseink a napsütötte Duna partra érkezve a zöldellő természetben találják magukat. Itt a képernyők helyett sok új barátot és az igazi kalandokkal teli vízi világot találják meg maguknak.

Szorgalmi időben iskolásokkal és óvodásokkal szállunk vízre, ahol résztvevőink megtapasztalják a természet szépségeit, élvezhetik a Gályás hajós kalandok izgalmait.

A sokszor költségmentesen, vagy kedvezményesen igénybe vehető, hiánypótló programok forrását főleg a támogatások és az adó 1%-os felajánlások segítségével tudjuk biztosítani.

Támogatóink:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
Budapest Főváros Önkormányzata
Óbuda Esernyős Nonprofit Sport Kft.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Magyar Szabadidősport Szövetség

Tagok, magánszemélyek, szülők és önkéntesek

 

Óbudai SE éves beszámolók: Egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 

2022. év PK842

2023. év PK942

 

Óbudai SE adó 1% felhasználás beszámoló:

2022. évi 22Koz

2023. évi 23Koz

 

Rendes közgyűlés (elektronikus) időpontja:

2024.05.21.

 

Az Óbudai Sportegyesület (Indián-vízitúra) csapata 1997 óta foglalkozik a gyermekek és középiskolások számára sport és kalandprogramok, illetve természetjáró vízitúrák szervezésével.

Római-parti sport és nyári élménytáborainkban és oktatásainkon arra törekszünk, hogy életre szóló élményt nyújtsunk a gyermekeknek és családtagjaiknak.

Profi kormányos csapatunknak köszönhetően játszva tanulhatnak meg nálunk a résztvevők kenuzni, miközben felszabadultan élvezhetik a Római-part adta élmény gazdag játékokat és természeti szépségeket a Duna partján.

Küldetésünk:
A velünk táborozó gyermekek és vízitúrázók számára olyan új és maradandó ismereteket, élményeket nyújtsunk, amelyek egyszerre szórakoztatóak és biztonságosak.

 

Az Óbudai SE története:
1965-1990-ig klasszikus több szakosztályos kerületi sportegyesületként működött a szervezet.

1990-ben jogutódlással újjáalakult az Egyesület és felvette mai nevét.

1990-től 1996-ig csak vízi és természetjáró túraszervezéssel, illetve túravezető képzéssel foglalkoztunk.

1997-től az addigi tevékenységünket kibővítettük és a Római-parton evezésoktatásos táborokat kezdtünk szervezni a nyári szabadidejükben programra vágyó gyermekeknek.

Hamarosan naponta már 100 fő fölé nőtt a létszám, 2011-ben pedig meghaladtuk a 200 fős határt is.

2015 óta egyre újabb és újabb program elemekkel bővítjük sport és nyári élmény táborainkat a gyermekek és szüleik legnagyobb örömére.

2017-től a tengeri kajakozás is kipróbálhatóvá vált.

2019-ben új önkénteseket képeztünk ki.

2020-ban sikerrel vettük a járvány okozta kihívásokat és új kerítést építettünk

2021-ben újra megbírkóztunk a járványügyi lezárásokkal, majd támogatóink segítségével jelentős eszköz fejlesztéseket hajtottunk végre

2022-ben ismét beindítottuk tavasszal a Római gályás kalandprogramot, (amin több száz helyi diák vett részt), illetve közösségi evezéseket, nyári táborokat, vízitúrákat szerveztünk. Felépítettük és beindítottuk a napelemes rendszerünk első fázisát támogatóink segítségével.

2023-ban bővítettük táboraink számát, emeltük a kormányosképzés létszámát és kicseréltük a támogatóink segítségével az elöregedett tetőszerkezetet, illetve jelentős mértékű egyéb felújításokat hajtottunk végre.

2024-ben bővítettük a napelemes rendszert, és minden eddiginél több tábort szervezünk a nyárra 🙂

 

Vezetőségünk:

 


Horváth „Indián” Pál
Volt oktatónk, tanácsadónk, jó szívű és szeretetteli evezőstársunk, túravezetőnk, elnökünk és tiszteletbeli elnökünk, mielőtt békésebb vízekre evezett volna /Élt: 1943-2022/.

„Számára az volt a legfontosabb, hogy ne telhessen el a gyermekkor élmények és értékes programok nélkül.

A fiatalságának az emlékezetes pillanatai közül jó pár kapcsolódott a barátokkal közösen eltöltött időhöz a Dunán.

Szeretett visszaemlékezni evezős kalandjainkra, és remélte, hogy minél több gyermek tapasztalhatja meg majd a saját bőrén ezeket az életre szóló élményeket”.


 

Horváth Péter „Kisindián” edző, vízitúravezető, elnök

„Ma is jó érzés visszagondolni rá, hogyan gondoskodtak szüleink és a kormányosok arról a kenutúrákon, hogy gyermekként a legjobbat kaphassuk. Csupa izgalom volt az, hogy melyik hajóban lehet evezni, ki lesz tábor végére a kedvenc kormányosunk, hol verjük fel a sátrat, hogyan fogjuk meggyújtani a tábortüzet. Mennyi új kalandot és élményt adhatunk egy vízitúra alatt a kicsiknek és nagyoknak egyaránt…”

A Rómain nőtt fel, 1987 óta tagja az Egyesületnek, közel érzi magához a Dunát és a vízi sportokat.

Az általa indított önkéntes és kormány képzéseken több mint 200 fő vizsgázott már sikeresen, Indiánnal együtt több ezer gyermek programját biztosították 1997-től.

 

Horváthné Polyák Viktória “élményfelelős” gyakorló csecsemő és kisgyermek ápoló, kajak-kenu edző

„A művészeti iskolában jöttem rá, hogyan lássam meg a formákban és a színekben az emberi gondolatokat. Jó érzés részese lenni az alkotás és a játék örömének, amikor a gyermekek visszatükrözik a bennük lévő fantasztikus dolgokat egy rajz vagy mosoly segítségével”

Kisgéphajó vezetőként, edzőként, a kreatív foglalkozásokon számtalan gyermeknek szerzett örömet.

 

Tagjaink, kormányosaink, önkénteseink:

A számtalan közös kenus kaland egy olyan vízitúrázós csapattá kovácsolta össze tanulóinkat és kormányosainkat, akiknek köszönhetően évek óta zökkenőmentesen tudjuk lebonyolítani szervezett nyári gyerektáborainkat, sportoktatásainkat.

Programjainkat sportmenedzser, kajak-kenu edző és vízitúra vezető segítségével szervezzük. A gyermekek szórakoztatásáról és felügyeletéről tagjaink, művészeti és gyermek egészségügyi végzettségű fiatalok, és tapasztalt sportoktatók, kormányosok gondoskodnak.

 

Eszközeink és helyszíneink:
Hajóállományunk folyamatosan frissülő és rendszeresen karbantartott stabil túra kenukból és tengeri kajakokból áll össze. Mentőmellényeink és evezőink alig pár évesek. Római-parti nyári táborhelyeinket, kikötőinket minden évben felülvizsgáljuk.

 

Alapelveink:

Biztonság: Programjainkat a lehetőségek számbavételével, a biztonsági kérdéseket súlyozottan kezelve, az időjárást és a vízállást is figyelembe véve dolgozzuk ki.

A szárazföldön jól körül határolható és átlátható területen tartózkodunk, a vízre pedig mentőmellényben, kettős légszekrénnyel rendelkező hajókkal megyünk ki többnyire motoros hajó kísérete mellett.

A 18 év alattiaknak és az úszni nem tudóknak kötelező a mentőmellény viselése vízitúráinkon és a nyári táborainkban.

Minden programunkra kellő számú, vízitúrázásban jártas segítőt vonunk be, így nem marad gyermek magára hagyva nálunk.

A hozzánk fordulók kéréseit, észrevételeit meghallgatva és természetes igényeit figyelembe véve törekszünk arra, hogy minél élvezhetőbb és emlékezetesebb legyen az együtt eltöltött idő.

 

Csapatszellem: Együtt indulunk, érkezünk, közösen emeljük fel a hajókat, többen egyszerre mossuk ki őket, a nagyok segítenek a kicsiknek a sátorállításban stb…

Kormányosainkat és 50 órás közösségi szolgálatosainkat külön képzések segítségével készítjük fel arra, hogy gyerekekkel és középiskolásokkal is tudjanak foglalkozni. Cél a jókedvűen eltöltött közös idő, ahol felüdülést jelent az evezés.

 

Törvényesség: Előre gondoskodunk az előírásoknak való megfelelésről. Nálunk az „úszást segítő eszközök” helyett engedélyezett valódi mentőmellények vannak.

Eseményeinket a hatóságoknak előzetesen bejelentjük, illetve szakmai kontroll alatt fejlesztjük minden oktatásunkra, táborunkra.

 

Szakértelem: Tagjainknak, kormányosainknak, illetve az 50 órás közösségi szolgálatosainknak és a vezetőségünknek éves szinten gondoskodunk a szakmai továbbképzésekben való részvételről.

A tagjaink közül önálló hajóssá az válhat, aki a közös felkészülést – oktatást követő sikeres elméleti és gyakorlati kormányosi vizsgáit letette.

A legfrissebb információkat és módszereket felhasználva felelünk meg a jövő kihívásainak is.

 

Fejlődési pálya lehetőségeink:
Aki kezdőként eljön velünk vízitúrázni, az megtanulhatja a kajakozás-kenuzás és táborozás alapjait, később a mesterfogásait. 14-16 éves korára a vizsgák letétele után akár kenu kormányossá is válhat.

A szabadidős sportolók és a tanuló/végzett kormányosok számára vízi képzéseket, további kormányos oktatásokat, motorcsónak vezető képzésekben való részvételi lehetőséget biztosítunk 17-18 éves kortól.

Szakmai szempontok iránt fogékony érdeklődőink túravezetővé és motorcsónak vezetővé, vagy akár sportoktatóvá – edzővé is válhatnak támogatásunkkal, amennyiben már betöltötték a 18 évet.

Kormányosaink és 50 órás közösségi szolgálatosaink több mint 90%-a neves felsőoktatási intézmények (ELTE, BME, SOTE, Corvinus stb.) tanulóiként folytatják a nálunk eltöltött középiskolás éveiket.

Általánosságba véve azt tapasztaltuk, hogy az egyesületben tanuló evezős gyermekek és kormányosok komoly képzettséget igénylő, felelősségteljes szakmákban és munkakörökben helyezkedtek el későbbi életük során.

Várjuk 6-14 éves evezősök, 14-20 éves kormányos tanulók, és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok jelentkezését nyári programjainkra!

Jövőképünk:
Folyamatos eszköz és program megújító stratégiával, az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok és kormányosok, illetve a vízitúrázók képzésének fejlesztésével készülünk a ránk váró jövőre.

Eredményeink:

Több ezer főnyi óbudai, budapesti és vonzáskörzetben élő családnak segítettünk élményekben gazdagon eltölteni a nyarat

Állami gondozott és fogyatékkal élő gyermekeknek szerveztünk több mint 20 alkalommal ingyenes evezős programot, illetve gályás utakat

Képzési programunkon az elmúlt években több mint száz kenu kormányos és evezős tehette le sikeresen vizsgáit.

 

Ingyenes gályás kaland programunkon több mint 15.000 fő kerületi gyermek és tanuló látogatónk volt, római-parti nyári táborainkban, evezésoktatásainkon több ezer gyermek vett már részt.

Árvizek idején több száz órás vízipolgárőri szolgálattal támogattuk a helyi hatóságok munkáját, illetve önkéntesként 10.000 db-nál is több homokzsákot helyeztünk el

 

Kevés egyesület mondhatja el magáról azt, hogy több mint 40.000 fő vízi programját oldotta meg az elmúlt években balesetek nélkül, mi szeretnénk ezt a sikert továbbnövelni.

Köszönjük támogatóinknak, tagjainknak és önkéntes segítőinknek az áldozatos munkájukat, amelynek köszönhetően mindezt együtt elértük.

Reméljük a jövőbe is ugyanilyen jó hangulatban és egy csapatként juthatunk el!

Kedves „Indián” és „Kis Indián” Óbudai SE!
Ezúton szeretném megköszönni a kisfiam, Gábor nevében is a szép és hasznos elmúlt hetet! A fiam remekül érezte magát Önöknél, ahogyan a nagyszülőktől – akik vitték – megtudtam, hogy a szervezés a minden képzeletet felülmúló számú lurkó ellenére is gördülékeny volt. Számomra meglepetés volt, hogy ez nem csak 1-1 órás lehetőség, hanem egész napos-hetes foglalkozás, ahol a gyereket maximális biztonságban és tartalmas programban tudhattuk. Isten áldja magukat!

Zsuzsa, 34 éves

Céljaink:

Programok, nyílt napok és oktatások segítségével keltjük fel a kerületi, és a fővárosi lakosság – főleg a gyermekek – érdeklődését a Római-part adta kiváló lehetőségekkel kecsegtető szabadidős vízi sportolási lehetőségek iránt.

A kormányosoknak, kormányos tanulóknak, az evezősöknek, és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő fiataloknak olyan élményekben gazdag és tartalmas oktatási – képzési programokat indítunk, amelyek segítségével elsajátíthatják a biztonságos vízi közlekedés alapjait. Ez későbbi életük során segítheti őket a saját rekreációs tevékenységeikben és a csoportos együttműködésben, egy munkahelyi kultúra elsajátításában is.

Programjainkon keresztül minél több óvodást, iskolást és középiskolást szeretnénk bevonni a sportegyesületi és vízi kultúrába. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetőséget teremtünk a szabadidő hasznos eltöltésére az életkorukhoz illeszkedő biztonságos és felszabadult hangulatú programokkal.

Hosszútávon gondolkodva egy fenntartható fejlődési pályát szeretnénk biztosítani a hozzánk forduló vízitúrázóknak.

 

Az egyesületen kívülről érkezőknek lehetőséget adunk a taggá válásra, illetve sport programokat biztosítunk a fővárosi és az agglomerációból érkező lakosság részére.

Folyamatosan fejleszteni kívánjuk eszközeinket és szolgáltatásainkat, hogy a hozzánk fordulók mindig az elérhető legjobbat kaphassák.

Különböző ár fekvésű programok segítségével eljuttatjuk a kevésbé tehetősebbekhez is a vízi sportolás lehetőségét a minőség romlása nélkül.

A római part egyik legnagyobb szabadidős vízisport egyesületeként büszkék vagyunk arra, hogy az óbudai, a budapesti és a vonzáskörzetből érkezők közül sokan nálunk tapasztalhatták meg a biztonságos vízitúrázás örömeit, és vált életük részévé ez az új élményekben bővelkedő sportág.