Hévíz vízitúra információk

Részletes programterv, lemondási feltételek, átjelentkezés, közlekedés, találkozási pont, vízreszállás, parkolás, időjárás, saját túrafelszerelések, gyakran ismételt kérdések.

Minden ami Hévíz-patak vízitúra!

 

Résztvevők köre: Egyéni túrázók, párok, baráti-munkahelyi közösségek tagjai, családok. Céges csapatépítés is lehetséges Hévízen!

Ajánlott részvétel: Körülbelül 5-70 éves korig, hajózásra és szabadidősportra való alkalmas állapot esetén.

Az úszni nem tudóknak és 18 év alattiaknak kötelező a mentőmellény viselése.

Túra maximális létszáma: 38 fő + 2 túravezető

 

Saját felszerelés:

 • a várható időjáráshoz igazodóan több rétegű utazó-túrázó-esőálló öltözék (nadrág is), sárbalépős cipő/gumicsizma + váltás ruha vízhatlanra csomagolható zsákban

 

 • fenék alá való – lakkozott fán – nem csúszós vékony “párna” (polioam stb.)

 

 • enni-inni való lehetőleg többször használatos kulacsban, dobozban, hogy minimalizáljuk a szemét képződést

 

 • olyan többször használható 3-5 dl űrtartalommal bíró pohár, amely bírja a tea / forraltbor hőmérsékletét

 

 • A kajakba neoprén / száraz ruha + extra váltás

 

 • + a hosszú utat követően érdemes megállni egy kávé és mosdószünetre a benzinkútnál. Mobil wc-k vannak a patak elején, végén.

 

Amit mi hozunk: Stabil és strapabíró hajók, mentőmellények többféle méretben 30-50-70-90 kg, kenulapátok különféle hosszúságban a kicsitől a kormányosig, kötelező felszerelés, hajó felmosó szett.

 

Hévíz-patak vízitúra részletes programleírás: Hossz: 10 km, evezősidő 2-3 óra.

 

 • 10.00-10.15. Találkozó, regisztráció: A Castrum kemping melletti parkolóban. Keresd a kék zászlónkat!

 

 • 10.15-11.45. Felkészülés, és indulás: Először közösen összeállítjuk a négy fős kenuk és az 2 fős tengeri / túra kajakok legénységét, illetve a helyi telekocsikat szükség esetén. Ezután vegyetek ki mindent az autókból ami a túrázáshoz kell nektek. Végül konvojba rendeződünk és levisszük a kocsikat egy-egy sofőrrel a túra végpontjára, és otthagyjuk az autókat a túra kiszállójánál lévő parkolóban.

 

 • A sofőröket gyorsan visszahozzuk a túra indulási pontjára, éppen akkorra amikor kezdődik az evezés oktatás, ezt hívjuk sofőr (kocsi)transzfernek. A sofőrtranszfer ideje alatt gyalog lemegyünk a Hévíz-patak partjára minden túraholmival együtt. Csapatmunkában levesszük a kenukat és a kajakokat a trélerről. Indulásnál és a végén is van lehetőség mobil wc-k használatára. A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk!

 

 • 11.45-14.30. Hévíz-vízitúrázás: A hévízi-tó déli zsilipjétől indulunk kényelmes tempóban. A túra valamivel kevesebb mint 10 km hosszú, és a 76-os út keresztezéséig pihenőkkel együtt kényelmesen teljesíthető 2-3 óra alatt. Van mindenre idő, lehet piknikelni a hajókban, fényképeket csinálni a tündérrózsákról, a tájról…

 

 • 14.30-15.00. Kikötés és elpakolás: Frissen főtt tea / forralt bor fogyasztás, majd hajómosás, hajópakolás együtt – érkezési sorrendben. A túratársakkal csapatmunkában a kenuk, kajakok kitakarítása és trélerre felrakásának átlag ideje 15-20 perc szokott lenni. Adunk felmosókat és vödröket, így nálunk nem kell a hideg vízbe nyúlkálni szivaccsal.

 

 • 15.00-15.15. Programzárás: Csoportkép (fakultatív), kötetlen beszélgetés majd távozás a patak partról.

 

 • A feltüntetett időrendet az aktuális viszonyokhoz igazítjuk olyan módon, hogy 12 óráig a vízre szállás teljesen befejeződjön és legkésőbb 16 óráig a töltést elhagyjuk a végén.

 

Lehetőségek:

A helyi telekocsi rendszert környezet kímélési okokból szervezzük a sofőr (kocsi) transzfer szolgáltatásunk mellé reggel a parkolóban.

Célunk a saját gépkocsi használat minimális szintre csökkentése. A sofőr (kocsi) transzferünk kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre!

 

Fizetés:

 • Hagyományos banki átutalással a webshopos vásárlás visszaigazolása után 2 napon belül egy összegben. A rendelés feldolgozása időt vesz igénybe, a lehető legrövidebb időn belül visszajelzünk.

 

 • Webshopos vásárlás esetén OTP SZÉP kártya (szabadidő zseb normál esetben)

 

 • Készpénzzel irodánkban H-P 8-18 óra közt. Érkezésed előtt 1 órával telefonálj.

 

Számla: Cégre vagy magánszemélyre is lehetséges kérni. Minden esetben a megadott E-mail címedre küldjük ki az E-számlát.

Magánszemély esetén a cégnév és az adószám és cégnév rovatot hagyjad teljesen üresen.

A webshop technikai üzenete (visszaigazolás) néha a promóció vagy a levélszemét mappába érkezik, ezért 48 órán belül nézd meg ott is.

 

Jelentkezési határidő:

 • Az aktuális túranap beteléséig fizetési sorrendben. A betelt időpontokról a honlapunkon-webshopunkban tájékozódhatsz

 

 • Tapasztalatunk szerint nem érdemes várni az utolsó pillanatig a jelentkezéssel, mert az elmúlt években sokszor előre megteltek a túráink.

 

Program lemondási feltételei:

 • A webshopban regisztrált megrendeléseddel lefoglaltuk a helyedet, és kiváltottuk a Nemzeti-Parki belépőt számodra, amivel megkezdtük a program teljesítését.  Az ajánlati megrendelésed véglegesítésével kifejezetten a hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy a “Rendeléstől számított 14 napon belüli díjmentes elállási jogodról”-ról le kívánsz mondani, (ami az online vásárlásokra jellemző), és helyettük kifejezetten elfogadod a lemondási feltételeinket (ÁSZF, illetve a termék ismertető).

 

 • Amennyiben te szeretnéd lemondani a programot: A teljesítési határnapot tartalmazó szabadidős tevékenység kategóriába tartozó – jelenlegi termék – vásárlása esetén a jogszabály rendelkezése szerint a fogyasztót nem illeti meg az indokolás nélküli elállási jog. Tehát bármilyen okból való távolmaradás esetén nem érvényesíthető automatikusan a díj visszatérítés.

 

A programok, szolgáltatások lemondása, időpont áthelyezése esetén:

A túra lemondása-áthelyezése minimum 20% lemondási / áthelyezési díjjal jár ha az eredeti időpontra nem sikerül a megrendelőnek más -túrázásra alkalmas- személyt maga helyett kerítenie.

Külföldi teljesítési célú, vagy fix időpontú- lefoglalt csapatépítés- / külföldi helyszínű, vagy belföldi külsős szervezésű rendezvény esetén belföldön (Pl. Balaton átevezés)

– 61 napon túl 20% a lemondási díj (bánatpénz, kötbér) illetve,
– 60 – 45 napon belül: 50%,
– 45 napon belül: 100% a lemondási díj.

Belföldi programoknál, bérlésnél a lemondás, időpont áthelyezés vagy bármilyen okból történő távolmaradás esetén a lemondási/elállási díjaink (kötbér):

– 31 napon túl: 20%
– 15-30 napon belül: 50%
– 8-14 napon belül: 75%
– 0-7 napon belül: 100% a befizetett program teljes árából, beleértve a különféle egyéb belépőket is.

-Díj visszatérítést, jóváírást nem biztosítunk szabálysértés (házirend, HSZ stb. megsértése) miatti kitiltás esetén, illetve a megváltott belépőket nem térítjük vissza.

A megváltott Nemzeti parki belépőket semmilyen esetben nem tudjuk visszatéríteni, beleértve a halasztott túrákat és az átjelentkezéseket is.

 

 • A SZÉP kártyával kifizetett programdíjakat nem áll módunkban visszafizetni. Lemondás esetén a SZÉP kártyával kiegyenlített programdíj összege egyben a lemondási díj is, úgy azt fizetési módtól függetlenül nem áll módunkban visszatéríteni. Különösen felhívjuk szíves figyelmedet, hogy a SZÉP kártyák felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet értelmében a SZÉP kártyáról felhasznált összegek készpénzre, számlapénzre, egyéb készpénzt helyettesítő fizető eszközre nem válthatók át.

 

 • Amennyiben mi mondjuk le a programot (vagy a járványügyi állapotok miatt pl: gyülekezési tilalom van), abban az esetben a túradíj 100%-a visszajár, vagy jóvá tudjuk írni kérés esetén egy másik szabad programon.Védettségi igazolván: Nyílt téren zajlik a program, emiatt jelenleg nem kell (2021.11.23). Később nem tudjuk mit írnak elő a hatóságok.

 

 • Ha változik a szabályozási környezet, akkor be fogjuk tartani a kormány/járványügyi rendeleteket.Kártya lejárási/hiányzási indokkal (vagy bármilyen okból történő meg nem jelenés esetén) nem tudunk vissza adni díjat mert nem rajtunk álló, külső körülményről van szó.

 

 • Díj visszatérítést, jóváírást nem biztosítunk szabálysértés, a túra rendjének megzavarása, eszközök helyes használatának figyelmen kívül hagyása, házirend, HSZ stb. megsértése miatti kitiltás esetén.

 

 • Program lemondást kizárólag írásban (Pl: E-mail) tudunk elfogadni a befizetőtől vagy a gondviselőtől.

 

 • Javasoljuk, hogy kössél “sztorno/lemondási” biztosítást valamelyik biztosító társaságnál ami megtérítheti az estleges lemondásból/távolmaradásból keletkezett károdat.

 

Kérjük a jelentkezéskor megadott E-mail címről elküldeni a levelet az alábbi adatokkal: rendelésszám (#0123), a résztvevő nevét, a program időpontját, a fizetés időpontját-módját, a befizető nevét.

 

Átjelentkezés / program átíratás:

 • 20% lemondási díj befizetése ellenében, ha van szabad kapacitás a másik túrán figyelembe véve a lemondás egyéb feltételeit, lásd fent.
 • A más személyre történő átruházás is 20% lemondási díjnak megfelelő összeggel jár.
 • Indoklás vagy igazolások csatolása nem szükséges.
 • A nemzeti parki belépőt nem tudjuk visszatéríteni, tehát azt újra meg kell venni.

A jelentkezéssel egyidejűleg a hírlevél feliratkozást egy élő E-mail címmel érdemes kérni, hogy tudjunk értesítéseket is küldeni.

 

Vásárlási feltételek:

Magánszemélyként maximum 4 főt lehet beregisztrálni E-mailes ajánlatkérés nélkül, efelett a jelentkezést elutasíthatjuk ha felmerül az üzleti vásárlás vélelme. Az üzleti fogyasztók (ÁSZF) külön ajánlatot kérhetnek a részvételhez az elérhetőségeinken, lásd kapcsolat menüpont.

A vásárlás véglegesítése után visszaigazoló E-mail-t küldünk.

Ellenőrizd, hogy a megfelelő fiókba érkezett-e a visszaigazolás (nézd meg a spam/promo mappát is) és állítsd be a  címünket a biztonságos küldők közé!

 

A részvétel az összes szabály elfogadásával lehetséges:

 

A szülői nyilatkozatot csak kiskorú résztvevő esetén kérjük nyomtatva, aláírva, ha a szülő nincsen jelen a túrán.

 

Egyéb információk:

 • A programot az évszakra jellemző, átlagos időjárásban (akár esőben is) megtartjuk.

 

 • A túrát elhalasztani csak valósan veszélyes időjárási körülmények esetén tudjuk. Ilyen például a viharos, csapadékos időjárás: 50-60 km/h vagy afeletti szél, illetve a 20 mm-t meghaladó csapadék óránként (Beauort skála 6-os fokozat feletti szint).

 

 • A túra rendjének megzavarása, ittas/kábult/eszméletvesztéssel járó betegség vagy állapot esetén, eszközök helyes használatának és a túravezető utasításainak figyelmen kívül hagyása, házirend, Hajózási Szabályzat stb. lásd fent megsértése miatt megtagadhatjuk a részvételt a programon.

 

 • A programon kép és hangelvétel készül, amelyet a szolgáltató felhasználhat tevékenysége során és nyilvánosságra is hozhat. Ehhez a résztvevők előzetesen kifejezett hozzájárulásukat adják.

 

 • A többi résztvevő által készített kép/hang felvételek kizárólag magáncélra használhatóak, közzétételük az szervező/szolgáltató írásos hozzájárulása nélkül nem engedélyezett.

 

 • A részvétel saját felelősségre történik, és a szervezők nem vállalják a felelősséget az esetlegesen bekövetkező sport /program balesetekért továbbá nem vállalnak garanciát az időjárásra, környezeti/út/közlekedési viszonyokra.

 

 • A kiskorúaknak a szülői beleegyező-részvételi nyilatkozattal vagy gondviselő kíséretével lehetséges a részvétel.

 

Online vitarendezési platform webshopos vásárlás, online megrendelés esetén: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage

A változtatás jogát fenntartjuk! Az oldalon szereplő képek, táj leírások és videók illusztrációk amelyek a valóságban máshogy nézhetnek ki.

 

Telekocsi rendszer:

Amikor a hévízi vízitúrátokat elkezditek megtervezni, először gondoljatok arra, hogy telekocsis rendszerrel a környezetet kímélhetitek.

 

 

 • Mindemellett klasszikus telekocsi szervező internetes szolgáltatással is lejuthattok Hévízre Pl: Oszkár és társai.

 

 

 • A sofőrtranszfer szolgáltatásunk nem korlátlan, a helyi telekocsi rendszer megszervezése mellett tudunk segíteni.

 

Gyakran ismételt kérdések:

hévíz vízitúra gépkocsi parkoló

Van még szabad hely? Hogyan tudok foglalni? Telefonon, üzenetküldő szolgáltatáson keresztül, esetleg E-mailben lehet?

Az egyes napokon még meglévő szabad helyek száma változhat, emiatt a statikus oldalainkon, és a túraleírásokban lévő leírások kizárólag tájékoztató jellegűek!

A szabad túrahelyekről a webshopunkban tudsz tájékozódni, és csak itt tudsz vásárolni is.

Telefonon, messengeren, E-mailben nem veszünk fel visszaigazolás nélkül megrendelést, kizárólag információkat tudunk adni!

Amennyiben kérdésed van keress minket a kapcsolat menüpontban lévő elérhetőségeinken.

 

Szeretnék a webshopban vásárolni, de nem engedi a gép / telefon! Mit tegyek?

A technikai hibákat (szerver kimaradás stb), és az esetlegesen túl erős biztonsági beállításokat nem tudjuk elhárítani helyetted, de a megrendelés leadásában tudunk segíteni.

Írd meg, E-mailben hogy hol akadtál el, mikor szeretnétek jönni és add meg a számodat is. Amint tudunk segítünk! Használd az inkognitó üzemmódot a böngésződben, ez 95%-ban segített eddig.

 

Hol találkozunk?

10.00-10.30 közt találkozunk a hévízi tó melletti fizetős autó parkolóban, amely a behajtás után jobbra van (8380 Hévíz, Ady Endre u. 1), félig-meddig szemben a Festetics fürdőház bejáratával.

 

Mi történik a túra kezdete előtt és hol jelentkezzek be?

A hévízi parkolóban találkozunk először — nem a belvárosi nagy parkolóban!

Ellenőrizzük a létszámot név és rendelésszám alapján.

A regisztráció után helyi telekocsi rendszert szervezünk (1 autót – 1 sofőrt hoz le a túra végén lévő parkolóba), beosztjuk a 4 fős kenuk és a tengeri kajakok legénységét.

Ilyenkor elsősorban a hajózás biztonságát tartjuk a szemünk előtt, és figyelembe vesszük a kéréseiteket is, tehát szükségtelenül nem választjuk szét az együtt érkezőket.

 

A telekocsis rendszer kialakítását a körülmények figyelembe vételével alakítjuk ki, mivel csak egy sofőrtranszferes körre van idő a túra előtt, és a szállítási kapacitásunk korlátozott.

A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre vagy vissza Fenékpusztáról.

A sofőrtranszferes konvoj indulása előtt a kocsikból ki szoktuk venni mindazt, ami a túrához kell. Étel-ital, tartalék ruha dupla zacskóban, fenék alá való nem csúszós polifoam – párna.

Az utolsó lehetőség az átöltözéshez és a mosdózáshoz az indulásnál van.

 

Hogy jutok vissza a kocsimhoz és Hévízre a túra végén? Mi is az a sofőrtranszfer?

A találkozó és regisztráció, majd a hajók leosztása után konvojba rendezzük az autókat. Az adott kocsik saját sofőrjeivel a túra végpontjára levisszük együtt az autókat a 76-os út túloldalán lévő parkolóba.

Az autóitokat itt találjátok meg a túra után. Őrzés nincsen!

Túra végi parkoló címe: 8360 Keszthely, Tőzegtelep 1. Google térkép link: Hévíz vízitúra vége parkoló

 

Ezután a túratárs-sofőröket visszahozzuk a túra indulási helyszínére 1 db vontató autónkkal. Ez mindösszesen nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Amíg ez tart, addig a többiekkel lemegyünk a patak partjára, és elkezdjük a hajók lepakolását.

Ezt az ingyenes, de nem korlátlanul igénybe vehető folyamatot hívjuk sofőrtranszfernek.

A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk.

 

A túra végére nem vittem le az autómat, illetve nem szeretnék vissza gyalogolni Hévízre. Hogyan jutok vissza, jöhetek e a túraszervezőkkel Hévízre?

A sofőrtranszfer autónként 1 főre vonatkozik.

A túravezetők és felszerelések sok esetben megtöltik a túra biztosító vontató autót, emiatt nem ígérhetjük meg előre, hogy vissza tudsz velünk jönni Hévízre.

Kizárólag a kocsikat visszük előre a tulajdonos (túratárs) vezető segítségével, és csakis a kocsi vezetőket (1 fő) hozzuk vissza!

Személy szállítási igényedet a túratársak telekocsijával, és a helyi taxi társaságokkal tudod kielégíteni.

 

Kötelező részt venni a telekocsi rendszerben?

Nem kötelező, de javítja a hangulatot, ha nem kell ránk várni a  végén, amíg elpakolunk.

A sofőrtranszfer szolgáltatásunk 1 mikrobusznyira korlátozódik legtöbbször – tekintettel arra, hogy csak egy 30 perces körre van idő a túra előtt.

Emiatt volt már olyan is, hogy a túra végéről hoztuk vissza Hévízre a sofőröket amíg a forralt bor és a tea elkészült, illetve felrakodta a csapat a hajókat.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy csapatból / családból hárman három darab autóval jöttek el.

 

Ilyenkor meg szoktuk kérni az egy családból / baráti társaságból érkezőket, hogy a 3 db helyett 1 autóval álljanak be a konvojba, és a túra végén azzal az 1 db kocsival jöjjenek vissza Hévízre a másik két autóért.

Egy nagy létszámú túránál sok autó felesleges mozgatását meg lehet spórolni azzal, ha helyben feltöltjük a kocsikat 3-4 főre. Próbáld ki – egy hajóban eveztek, egy kocsit mozgattok csak és így még a környezetet is kímélitek.

Ha mindez nem segít, akkor az evezés után mi is tudunk 1 kört csinálni kocsikkal a felrakodás előtt.

 

Hol van a sportoktatás és a vízre szállás?

Hévíz-vízitúra találkozási ponthoz vezető útAz oktatás és vízre szállás a Hévíz-patak partján van a Castrum kemping mögött, azaz a déli zsiliprendszer után: Vízreszállási pont

A patak partjára a kemping/parkoló melletti aszfaltozott balra 300 m hosszú autó úton lehet legyalogolni a kerítés mellett.

Autóval lehajtani tilos!

 

Hol végződik a túra?

Az evezőstúra a Gyöngyös-patak és a 76-os út találkozásánál végződik Fenékpuszta mellett: Hévíz vízitúra kiszállási pont

A 76-os főúton nagy sebességgel is mennek az autók, figyelmesen közlekedjetek amikor átkeltek rajta!

 

Milyen időjárásra számíthatok, milyen öltözéket és kiegészítőket hozzak?

Egy téli vízitúrán a borongós időt, a +12 celsius fokos verőfényes napot, esetleg az enyhe szemerkélő csapadékot, vagy akár a -10 celsius fokos hőmérsékletet is normál időjárásnak tekintjük.

A túra végére kihűl a patak, a sík részeken feltámadhat a szél. Emiatt a hidegérzet jelentősen megnőhet.

Ez ellen mindig az adott körülményeket figyelembe vevő, és arra leginkább alkalmas réteges öltözéket ajánlunk.

 

Ami eddig bevált: aláöltözet + síruha, vagy aláöltözet + túrázós ruha + szél és eső álló ruha.

Lábbelinek bélelt, sárba lépésre alkalmas cipőt vagy csizmát tudunk ajánlani védekezésként.

Kiegészítők, amiket ne felejts otthon:

 • egy réteg nem csúszós fenék alávalót (pl. 1 réteg szövettel borított polifoam),

 

 • + legalább minden második túra társatoknak hozzatok dupla zacskóba csomagolt váltóruházatot, hogyha vizes lesz valaki, legyen mihez nyúlni.

 

A tengeri / túra kajakosoknak hozzuk az alapvető hajós felszereléseket: lapát, spriccdeck. Az öltözékről (aláöltözet + vízhatlan ruha/lábbeli + tartalék ruha, vízálló kesztyűről) a hajósok maguknak gondoskodnak.

 

Mi a tapasztalatotok, hogy változott Hévíz időjárása? Egyáltalán milyen szokott lenni és ez mit jelent a túrára nézve?

Véleményünk szerint a korábbi augusztus 20.-i nagy tűzijátékos vihar óta inkább a kockázatosabb verziót tálalják elénk a szakemberek – vélhetően biztonsági és felelősségvállalási okokból.

– Így az időjárásról a túra előtt 1-2 nappal tudunk mi is javuló eséllyel információt szerezni.

– Az elmúlt években legalább tízszer írtak nagy esőt hétvégére még kedden/szerdán az internetes források, utána közeledvén a hétvégéhez javult a helyzet,

– sokszor végül szombat-vasárnap a felhős/szűrt napsütéses időben vidáman evezhettünk.

– Évente 1-1 túrát kellett szombat helyett vasárnapra áttennünk felhőszakadás miatt, de ekkor jól érzékelhetően napokra kiterjedő nagy zivatar front volt hazánk felett.

1997 óta több mint száz túrát vezettünk itt le és azt tapasztaltuk, hogy Hévíz mikroklímája miatt melegebb volt az előrejelzéseknél, ritka volt az eső és a nádasok – terepviszonyok sok helyen jó szélárnyékot adtak.

Mindenkit ösztönzünk utazási/storno biztosítás megkötésére, amely betegség/baleset/tragédia esetén megtérítheti a túra díját.

Minden másra ott a réteges öltözék, a váltóruha vízhatlanul lecsomagolva és az esőkabát!

 

Mi a rossz idő, mikor mondjátok – mondhatjuk le a túrát?

A rossz idő definíciója vállalási feltételeink szerint, amikor mi halasztjuk el a túrát:

– Beaufort skála 6. fokozatát elérő vagy meghaladó vihar,
– 40-49 km/h vagy erősebb széllel (Hévízen sokszor az É-Ny irány jó hátszelet jelent),
– Illetve a met.hu radaron zöld-sárga-piros stb. zivatar, amely Hévíz és környékét több mint 20 mm esővel áztatja a túra alatt 11-15 óra közt.

Esős-nagyon csapadékos aznapi időjárás esetén indulás előtt, a túrázókat E-mailben értesítve 1 héttel el tudjuk tolni a programot, vagy más szabad időpontra decemberig át tudjuk írni az előszezonban (12.16-ig).

Ezt mi csak akkor kezdeményezzük, ha a túra napjához közvetlen közeli napokban (Pl. pénteken, szombaton) egyértelműen nagy mennyiségű nappali csapadékról ír legalább 2 előrejelzés és aznapra is látható a radaron a nagy-kiterjedt eső.

Amikor mi mondjuk le a programot:

– más szabad időpontra át lehet jelentkezni ingyenesen,
– át lehet ruházni másra a módosított időpontú túrát,
– egyéb programon részt lehet venni abban az évben a túradíjat beszámítva,
– illetve kérés alapján vissza tudjuk téríteni a túra díját.
– a nemzeti parkos 1.000 Ft/fő belépőt sajnos semmilyen esetben nem tudjuk visszatéríteni-beszámítani, tehát lemondásnál, túra elmaradásnál, átjelentkezésnél is újra ki kell fizetni.

Amikor a túrázók szeretnének időpontot váltani:

A túrázók által kezdeményezett időpont áthelyezési, lemondási feltételeink a vízitúra szabályzatunkban, ÁSZF-ben, és az esemény leírásánál lévő feltételek szerint érvényesek, de minimum 20% lemondási díjjal járnak.

0-7 napon belül nincsen visszatérítésre lehetőségünk, beleértve azt is, hogy a Nemzeti Parki belépőt is elveszítjük ilyenkor tehát újra meg kell venni majd.

A szabad helyek függvényében megpróbálunk segíteni és csökkenteni a veszteségeket, de a strono biztosítás megkötését is érdemes mérlegelni.

 

Milyen vízitúra felszerelést kapok?

A túrakenukhoz jár 4 db könnyített műanyag raft lapát, a kajakokhoz 1-2 db amelyekből többféle méretet is hozunk, ahogyan a mentőmellényekből is: 30-50-70-90 kg.Hévíz vízitúra felszerelés

Stabil 4 fős komfort túrakenukat és 2 fős tengeri és túra kajakokat biztosítunk.

Ezek maximális terhelhetősége 340/200/110 kg körül van, azaz a kenukba  maximum 4 x 80 kg, a kajakokba 2 x 100 kg felnőtt ember fér el + könnyű felszerelés.

Láttunk már 3 x 100 kg evezőst + 120 kg kormányost is sikeresen beérkezni kenuval, de ők tapasztalt vízitúrázók voltak.

Adunk a túrára hajónként még 1-1 db vízhatlan hordót, vagy túrazsákot (drybag).

 

Vízre szállás, oktatás, túra, kikötés, felszerelés leadás: Hogyan?

Hévíz-patak vízitúra evezésoktatásA hévíz-patakon a kenuk és kajakok fel és lepakolása, vízre rakása, tisztítása csapatmunkában történik az egészségügyileg alkalmas, és 14 éves kort betöltött résztvevők önkéntes segítségével.

Ehhez mi szakszerű segítséget nyújtunk, illetve irányítjuk a folyamatot.

Oktatásunk minden fontos részletre röviden kitér, beleértve az önmentés alapjait is. Így a teljesen kezdő hajósok is elboldogulhatnak a kifejezetten stabil hajóinkkal.

 

A túrának akkor van vége, ha felpakoltuk együtt az utánfutónkra a frissen kitisztított hajókat, és leadtátok a felszereléseteket.

Tipp: Amikor egymásnak is segítünk olyankor sokkal gyorsabb a vízre szállás, kikötés, hajómosás és jobb hangulatban zajlanak az események.

 

Elkéstem! Mi történik ilyenkor?

Kicsi késés: Ha elkésel az elején a találkozóról, és a sofőrtranszfer már elment attól még fogsz tudni vízitúrázni velünk.

Ekkor azonban már nem tudjuk 100%-ban garantálni, hogy hamar visszahozunk a hévízen hagyott autódhoz.

Van megoldás, pl az üres helyünkön visszahozunk, vagy egy túratárs mellé segítünk bekerülni ha van olyan aki Hévízre jön vissza.

Nagy késés: 11.55-ig vízre kell szállnia az utolsó hajónknak is a Nemzeti Park előírásai miatt.

Ha a hajó elment az üresen maradt helyeddel, vagy lecsúsztál az oktatásról, és kenuzni sem tudsz – akkor már nem tudunk segíteni.

Gyere el a következő túránkra csoportos kedvezménnyel!

 

Hévíz-patak vízreszállási pont

A találkozási és az indulási hely ugyanott van?

Nem. Találkozni a fizetős parkolóban tudunk. Utána mi is sétálva megyünk le, csak a tréler megy le hajókkal.

A vízre szállási pont ettől kb. 300 méterre van a patak mellett sétálva.

 

Hogy néz ki a túra vége, mit csinálunk?

Hévíz vízitúra kiszállási pontMegérkezünk, kiszedjük a hajókat amit a legénység kitakarít.

Teát-forralt bort iszunk, hajót pakolunk együtt, csoportképet készítünk, beszélgetünk, pihenünk stb.

 

Milyen idő lesz a hétvégén, meg lesz tartva a túra?

A jó időjárás relatív fogalmat takar, emiatt nem szeretnénk ezt helyetted eldönteni.

Megfelelő öltözékkel “rossz” időben is lehet jót túrázni. Mi ott fogunk várni rád a patak partján indulásra készen.

Túrát csak akkor halasztunk el, hogyha egyértelműen balesetveszélyes a hajózás, vagy hivatalos állami szerv magas fokú riasztást vagy tiltást ad ki időjárás / út-víz viszonyok tekintetében.

Az elmúlt húsz évben 1-1 időpontot kellett csak áthelyeznünk a kifejezetten rossz idő miatt ugyanazon hétvégén szombatról vasárnapra.

 

Egyszer a beaufort skála szerint 4-es fokozatnál erősebb szembefújó irányú szélvihar volt (közepesen magas hullámok fehér tarajjal a vízen), kétszer pedig 10 mm-nél több eső volt az indulás előtti órában.

Új túrát a Nemzeti Parki foglalási rendszer miatt csak akkor lehetséges szervezni, ha van elegendő szabad kapacitás az új időpontra.

Közeli új időpont adására 100% garanciát nem tudunk vállalni.

 

Ellenőrizheted a ránk váró környezeti viszonyokat:

 

Egyedül érkezem és/vagy nem töltjük meg a négyes kenut. Ki ül be mellénk, vagy hol fogok evezni?

A jelenlévőket megkérjük, hogy négyesével rendeződjenek össze. Megpróbáljuk a kenukat teljesen feltölteni, és a párokat / családokat /együtt érkezőket egyben tartani.

A túravezető(k) hajójában is akad 1-3 szabad hely, eddig mindenki megtalálja a helyét.

A döntő szót a legénység összetételéről a túravezető mondja ki az évtizedes kajak-kenu oktatói-edzői tapasztalat alkotta biztonsági megfontolások alapján.

Az utolsó hajónak lehet felár nélkül “csonka” a legénysége.

A hajók legénysége indulás előtt kormányost (vezetőt) választ, aki külön kiképzést kap helyben a hajó szakszerű vezetéséből. Eddig a friss kormányosok mindegyike elboldogult a kenuval.

 

A helyi telekocsi szolgáltatást kötelező igénybe venni?

A túrára mikrobuszos sofőrtranszfer szolgáltatást szervezünk, amely 8 autó mozgatását teszi lehetővé egy körben. Egy nagyobb létszámú túránál előfordulhat, hogy sok autós érkezik egymaga a 4-7 fős kocsijával.

A környezet kímélése, és az autók szükségtelen mozgatása érdekében a reggeli találkozónál megpróbáljuk az egy csapatból / családból / baráti társaságból érkezőket a hévízi visszaútra összeültetni a saját autóikba.

Ez természetesen nem kötelező, tehát ha valakinek sietnie kell, vagy nem szeretne másokat befogadni a kocsijába akkor megoldjuk mi ezt, de a szolgáltatás nem korlátlan. Ha négyen 4 autóval jöttök, vélhetőleg 3 kocsi Hévízen marad és egyet viszünk csak előre.

A hévízen hagyott kocsiknak általában van szabad helye a parkolóban.

 

Melyik kajak a stabilabb, kezdőként melyikbe ülhetek?

A két fős kajakok stabilak, ezért azokba kezdőket is el lehet engedni.

Kajak típusaink leírásához kattints ide, ha érdekelnek a részletek: Tengeri kajak és túrakajak bérlés

 

Kétfős kajakba jövünk gyermekemmel. Hány jegyet kell vennünk?

A kétfős kajakok 1 db 2 fős jegy vásárlásával vehetőek igénybe függetlenül attól hogy felnőtt és / vagy gyermek ül be a hajóba vagy egy csoport tagjai.

 

Nem tudok evezni és / vagy úszni. Így is eljöhetek?

Igen, ha egészségügyileg és fizikailag alkalmas vagy egy rövid kenutúrára. A túra előtti oktatáson megtanítunk evezni.

Az oktatásunk után több ezer fő lejött már baleset mentesen a hévízi-patakon.

Aki nem tud úszni vagy kiskorú, annak kötelező a mentőmellény viselése, amit mi többféle méretben hozunk.

 

Négyen vagyunk, szeretnénk egy hajóban ülni, de egyikünk sem tud kormányozni. Ki vezeti majd a hajót?Hévíz vízitúra nádas

A túra elején tartunk egy kormányos oktatást. Az eddigi résztvevőink a helyben szerzett tudás alapján különösebb probléma nélkül lehozták a kenut.

A hajó vezetőjét kiválaszthatjátok magatok közül kenuban és kajakban is.

Kisebb melléfogások így is előfordulhatnak, de szerencsére a Hévíz-patak adottságai miatt a legnagyobb kockázatok egyike a nádassal való közeli megismerkedés.

 

Ha a szervezők döntése alapján elmarad a túra (balesetveszélyes időjárás) a belépő árát visszakapom?

A Nemzeti Parki belépőt a Np. jelen álláspontja szerint nem térítik vissza semmilyen körülmények közt – tehát mi sem tudjuk visszaadni. A túradíjjal kapcsolatban a  lemondási / átruházási feltételeink az érvényesek.

 

Mi történik ha mégis vizes leszek?

Kövesd az önmentésen elhangzott utasításokat/kormányosod/túravezető utasításait, amíg csak képes vagy rá.

Jelezd a kormányosodnak / túravezetőnek / túraszervezőnek ha segítségre szorulsz.

Végső esetben a szokásos módon hívhatsz hatósági segítséget is, csak minket is értesíts hogy tudjuk egymás munkáját támogatni a hatósággal.

Tipp: Ha teljesen vizes lettél, akkor próbálj folyamatos mozgással tenni a kihűlésed ellen. Vedd elő a magaddal hozott vízhatlanul és duplán csomagolt tartalék ruhát, és öltözz át a patak parton amint lehet vagy kérhetsz másik hajónkból is váltóruhát.

 

Mennyire sok az a 10 km evezés? Fogom bírni? Nem lesz unalmas?

Ez a távolság nagyjából a harmada egy átlagos dunai kenus napnak + nincsenek keresztgátak, hajós forgalom. A növényzet és a töltések miatt sokszor eléggé védett helyeken tudunk haladni.

Az evezés miatt ne aggódj, pihenni is meg szoktunk állni. Az a lényeg hogy érezd jól magadat, mert ez egy alacsony-közepes terheléssel is jól teljesíthető, szép túraútvonal.

Volt aki kb 1 óra alatt leevezte, de jellemzően 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető a táv.

Az úton lehet piknikezni, házi sütit adni és kapni, fényképezni, beszélgetni és csöndben is suhanni a tájban.

 

Mi volt a legnehezebb dolog a túrán?

Néha az összetorlódott növényi részeken nehéz volt átkelni, illetve a kenu padon való üldögélést is szokni kellett – de erre lehet párnát hozni.

A helytelen öltözék választás is meg tudja bosszulni magát. Esőkabát/nadrág kötelező csapadék esetén!

 

Hogyan készüljek fel, tényleg mindent kell hozni amit leírtatok? Egy párórás evezéshez minek ennyi holmi?

Amit mi a legtöbbször ténylegesen hiányosságnak látunk az az, hogy alulöltöznek a túratársaink az időjáráshoz képest.

A patak a végére kihűl, a sík vízen pedig meg tud szaladni a szél is. Néha nedves hó esik, vagy szemerkél az eső.

 

Megoldás: Hozzál el mindent ami kellhet, hogy ne fázz, és ne felejtsd el a nem csúszós fenék alávalót se otthon.

Maximum jó lesz az idő és a ruházatod egy része a hajóban lévő zacskódban utazza le a távot.

 

Át szeretném helyeztetni a túra időpontomat. Lehet ilyet csinálni? Hogyan? Mennyi ennek a költsége?

Kérjük nézd meg a túra feltételeket, utána küldj nekünk egy E-mailt. Írd le, hogy mit szeretnél és add meg a rendelésed számát, illetve a regisztráló nevét. Megpróbálunk segíteni, új időpontot keríteni stb. de számíts arra hogy ez is lemondásnak minősül alapesetben – tehát érvényesek rá a lemondási feltételeink.

 

A webshopos vasaló gép vásárláskor máshol tudok módosítani, néha akár a teljes árát visszakaphatom a dolgoknak amiket a neten rendeltem.
Itt miért nem kapom vissza a túra és egyéb díjakat a megrendeléshez képest x napon belüli lemondás esetén?

Időpontra/tartamra szóló szabadidős szolgáltatás esetén, amennyiben a megrendelő kifejezett kérésére (webshopos vásárlás és fizetés) elkezdjük a teljesítést (Pl. Nemzeti Parki belépőt foglalunk), akkor nem jár automatikusan visszatérítés ha a fogyasztó indoklás nélkül el kíván állni a vásárlástól, amennyiben ennek tényét előre közöljük.

Mi ezt előre közöltük, ezért nem jár automatikus visszatérítés, de ahol tudunk segítünk, pl új jelentkezés esetén kedvezménnyel.

 

Leadtam a  megrendelésemet, mikor kapok visszaigazolást, mikor utaljak?

Kártyás fizetésedet rögtön érzékjeli a rendszer, azzal nincsen sok dolgod.

Utalásos megrendelésed feldolgozása időt vesz igénybe, főleg ha hétvégén adod le – amikor mi épp túrát vezetünk.

Amint tudunk jelentkezünk, és feldolgozzuk a megrendelésedet.

Ha nem érkezik meg az ellenérték, akkor először szólunk és ha nem reagáltál, csak utána töröljük még egy levél kíséretében a megrendelésedet.

 

Folytatása következik!

 


Kérdésed van? Írj nekünk a kapcsolat menüpontban!

 

A túrán való részvételt kezdőknek és haladóknak lehetővé tesszük 2-80 éves kor között. A kezdőket külön oktatással készítjük fel a hajó használatra.