Hévíz vízitúra információk

Részletes programterv, lemondási feltételek, átjelentkezés, közlekedés, találkozási pont, vízreszállás, parkolás, időjárás, saját túrafelszerelések, gyakran ismételt kérdések.

Minden ami Hévíz-patak vízitúra!

 

Résztvevők köre: Egyéni túrázók, párok, baráti-munkahelyi közösségek tagjai, családok. Céges csapatépítés is lehetséges Hévízen!

Ajánlott részvétel: Körülbelül 5-70 éves korig, hajózásra és szabadidősportra való alkalmas állapot esetén.
Az úszni nem tudóknak és 18 év alattiaknak kötelező a mentőmellény viselése.

 

Saját felszerelés:

 • a várható időjáráshoz igazodóan több rétegű utazó-túrázó-esőálló öltözék (nadrág is), sárbalépős cipő/gumicsizma + váltás ruha vízhatlanra csomagolható zsákban
 • fenék alá való – lakkozott fán – nem csúszós vékony “párna” (polioam stb.)
 • enni-inni való lehetőleg többször használatos kulacsban, dobozban, hogy minimalizáljuk a szemét képződést
 • olyan többször használható 3-5 dl űrtartalommal bíró pohár, amely bírja a tea / forraltbor hőmérsékletét
 • A kajakba neoprén / száraz ruha + extra váltás
 • + a hosszú utat követően érdemes megállni egy kávé és mosdószünetre a benzinkútnál

 

Amit mi hozunk: Stabil és strapabíró hajók, mentőmellények többféle méretben 30-50-70-90 kg, kenulapátok különféle hosszúságban a kicsitől a kormányosig, kötelező felszerelés, hajó felmosó szett.

 

Hévíz-patak vízitúra részletes programleírás: Hossz: 10 km, evezősidő 2-3 óra.

 

 • 10.00-10.15. Találkozó, regisztráció: A Castrum kemping melletti parkolóban. Keresd a kék zászlónkat!

 

 • 10.15-11.45. Felkészülés, és indulás: Először közösen összeállítjuk a négy fős kenuk és az 2 fős tengeri / túra kajakok legénységét, illetve a helyi telekocsikat szükség esetén. Ezután vegyetek ki mindent az autókból ami a túrázáshoz kell nektek. Végül konvojba rendeződünk és levisszük a kocsikat egy-egy sofőrrel a túra végpontjára, és otthagyjuk az autókat a túra kiszállójánál lévő parkolóban.

 

 • A sofőröket gyorsan visszahozzuk a túra indulási pontjára, éppen akkorra amikor kezdődik az evezés oktatás, ezt hívjuk sofőr (kocsi)transzfernek. A sofőrtranszfer ideje alatt gyalog lemegyünk a Hévíz-patak partjára minden túraholmival együtt. Csapatmunkában levesszük a kenukat és a kajakokat a trélerről. Indulásnál és a végén is van lehetőség mobil wc-k használatára. A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk!

 

 • 11.45-14.30. Hévíz-vízitúrázás: A hévízi-tó déli zsilipjétől indulunk kényelmes tempóban. A túra valamivel kevesebb mint 10 km hosszú, és a 76-os út keresztezéséig pihenőkkel együtt kényelmesen teljesíthető 2-3 óra alatt. Van mindenre idő, lehet piknikelni a hajókban, fényképeket csinálni a tündérrózsákról, a tájról…

 

 • 14.30-15.00. Kikötés és elpakolás: Frissen főtt tea / forralt bor fogyasztás, majd hajómosás, hajópakolás együtt – érkezési sorrendben. A túratársakkal csapatmunkában a kenuk, kajakok kitakarítása és trélerre felrakásának átlag ideje 15-20 perc szokott lenni. Adunk felmosókat és vödröket, így nálunk nem kell a hideg vízbe nyúlkálni szivaccsal.

 

 • 15.00-15.15. Programzárás: Csoportkép (fakultatív), kötetlen beszélgetés majd távozás a patak partról.

 

 • A feltüntetett időrendet az aktuális viszonyokhoz igazítjuk olyan módon, hogy 12 óráig a vízre szállás teljesen befejeződjön és legkésőbb 16 óráig a töltést elhagyjuk a végén.

 

Lehetőségek:

– A helyi telekocsi rendszert környezet kímélési okokból szervezzük a sofőr (kocsi) transzfer szolgáltatásunk mellé reggel a parkolóban.

Célunk a saját gépkocsi használat minimális szintre csökkentése. A sofőr (kocsi) transzferünk kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre!

 

Fizetés:

 • Hagyományos banki átutalással a webshopos vásárlás visszaigazolása után 2 napon belül egy összegben. A rendelés feldolgozása időt vesz igénybe, a lehető legrövidebb időn belül visszajelzünk.

 

 • Webshopon keresztül bankkártyával az Otp Simple Pay rendszerén keresztül

 

 • Webshopos vásárlás esetén OTP SZÉP kártya (szabadidő zseb normál esetben)

 

 • Készpénzzel irodánkban H-P 8-18 óra közt. Érkezésed előtt 1 órával telefonálj.

 

Számla: Cégre vagy magánszemélyre is lehetséges kérni. Minden esetben a megadott E-mail címedre küldjük ki az E-számlát.

Magánszemély esetén a cégnév és az adószám rovatot hagyjad teljesen üresen.

A webshop technikai üzenete (visszaigazolás) néha a promóció vagy a levélszemét mappába érkezik, ezért 48 órán belül nézd meg ott is.

 

Jelentkezési határidő:

 • Az aktuális túranap beteléséig fizetési sorrendben. A betelt időpontokról a honlapunkon tájékozódhatsz
 • Tapasztalatunk szerint nem érdemes várni az utolsó pillanatig a jelentkezéssel, mert az elmúlt években sokszor előre megteltek a túráink.

 

Program lemondási feltételei:

 • A webshopban regisztrált megrendeléseddel lefoglaltuk a helyedet, és kiváltottuk a Nemzeti-Parki belépőt számodra, amivel megkezdtük a program teljesítését.  Az ajánlati megrendelésed véglegesítésével kifejezetten a hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy a “Rendeléstől számított 14 napon belüli díjmentes elállási jogodról”-ról le kívánsz mondani, (ami az online vásárlásokra jellemző), és helyettük kifejezetten elfogadod a lemondási feltételeinket (ÁSZF, illetve a termék ismertető).

 

 • Amennyiben te szeretnéd lemondani a programot: A teljesítési határnapot tartalmazó szabadidős tevékenység kategóriába tartozó – jelenlegi termék – vásárlása esetén a jogszabály rendelkezése szerint a fogyasztót nem illeti meg az indokolás nélküli elállási jog. Tehát bármilyen okból való távolmaradás esetén nem érvényesíthető automatikusan a díj visszatérítés.

 

 • Nálunk a program kezdete előtt több mint 30 nappal díjmentes a lemondás és az átjelentkezés (a Szép kártyás fizetés az általunk kifizetett belépők, bérletek, egyéb szolgáltatások díjai kivételével).
 • Bármilyen okból történő távolmaradás esetén a teljes árból való lemondási díjaink (kötbér):
 • – 15-30 napon belül: 50%
 • – 8-14 napon belül: 75%
 • – 0-7 napon belül: 100%

 

 • A SZÉP kártyával kifizetett programdíjakat nem áll módunkban visszafizetni. Lemondás esetén a SZÉP kártyával kiegyenlített programdíj összege egyben a lemondási díj is, úgy azt fizetési módtól függetlenül nem áll módunkban visszatéríteni. Különösen felhívjuk szíves figyelmedet, hogy a SZÉP kártyák felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet értelmében a SZÉP kártyáról felhasznált összegek készpénzre, számlapénzre, egyéb készpénzt helyettesítő fizető eszközre nem válthatók át.

 

 • Amennyiben mi mondjuk le a programot (vagy a járványügyi állapotok miatt pl: gyülekezési tilalom van), abban az esetben a túradíj 100%-a visszajár, vagy jóvá tudjuk írni kérés esetén egy másik szabad programon.Védettségi igazolván: Nyílt téren zajlik a program, emiatt jelenleg nem kell (2021.11.23). Később nem tudjuk mit írnak elő a hatóságok. Ha változik a szabályozási környezet, akkor be fogjuk tartani a kormány/járványügyi rendeleteket.Kártya lejárási/hiányzási indokkal (vagy bármilyen okból történő meg nem jelenés esetén) nem tudunk vissza adni díjat mert nem rajtunk álló, külső körülményről van szó.

 

 • Díj visszatérítést, jóváírást nem biztosítunk szabálysértés, a túra rendjének megzavarása, eszközök helyes használatának figyelmen kívül hagyása, házirend, HSZ stb. megsértése miatti kitiltás esetén.

 

 • Program lemondást kizárólag írásban (Pl: E-mail) tudunk elfogadni a befizetőtől vagy a gondviselőtől.

 

 • Javasoljuk, hogy kössél “sztorno/lemondási” biztosítást valamelyik biztosító társaságnál ami megtérítheti az estleges lemondásból/távolmaradásból keletkezett károdat.

 

Kérjük a jelentkezéskor megadott E-mail címről elküldeni a levelet az alábbi adatokkal: rendelésszám (#0123), a résztvevő nevét, a program időpontját, a fizetés időpontját-módját, a befizető nevét.

 

Átjelentkezés / program átíratás:

 • Egyszer biztosítunk lehetőséget ingyenesen, ha van szabad kapacitás a másik túrán figyelembe véve a lemondás egyéb feltételeit. (Pl 30 napon belül nem ingyenes a program átjelentkezés)
 • Minden második ügyintézés 5.000 Ft/alkalom, beleértve a más személyre történő átruházást is
 • Indoklás vagy igazolások csatolása nem szükséges.

A jelentkezéssel egyidejűleg a hírlevél feliratkozást egy élő E-mail címmel érdemes kérni, hogy tudjunk értesítéseket is küldeni.

 

Vásárlási feltételek:

Magánszemélyként maximum 4 főt lehet beregisztrálni E-mailes ajánlatkérés nélkül, efelett a jelentkezést elutasíthatjuk ha felmerül az üzleti vásárlás vélelme részünkről. Az üzleti fogyasztók (ÁSZF) külön ajánlatot kérhetnek a részvételhez az elérhetőségeinken, lásd kapcsolat menüpont.

A vásárlás véglegesítése után visszaigazoló E-mail-t küldünk.

Ellenőrizd, hogy a megfelelő fiókba érkezett-e a visszaigazolás (nézd meg a spam/promo mappát is) és állítsd be a  címünket a biztonságos küldők közé!

 

A részvétel az összes szabály elfogadásával lehetséges:

A szülői nyilatkozatot csak kiskorú résztvevő esetén kérjük nyomtatva, aláírva, ha a szülő nincsen jelen a túrán.

 

Egyéb információk:

 • A programot az évszakra jellemző, átlagos időjárásban (akár esőben is) megtartjuk. A túrát elhalasztani csak valósan veszélyes időjárási körülmények esetén tudjuk. Ilyen például a viharos, csapadékos időjárás: 50-60 km/h vagy afeletti szél, illetve a 20 mm-t meghaladó csapadék óránként (Beauort skála 6-os fokozat feletti szint).

 

 • A túra rendjének megzavarása, ittas/kábult/eszméletvesztéssel járó betegség vagy állapot esetén, eszközök helyes használatának és a túravezető utasításainak figyelmen kívül hagyása, házirend, Hajózási Szabályzat stb. lásd fent megsértése miatt megtagadhatjuk a részvételt a programon.

 

 • A programon kép és hangelvétel készülhet, amelyet a szolgáltató felhasználhat tevékenysége során és nyilvánosságra is hozhat. Ehhez a résztvevők előzetesen kifejezett hozzájárulásukat adják.

 

 • A többi résztvevő által készített kép/hang felvételek kizárólag magáncélra használhatóak, közzétételük az szervező/szolgáltató írásos hozzájárulása nélkül nem engedélyezett.

 

 • A részvétel saját felelősségre történik, és a szervezők nem vállalják a felelősséget az esetlegesen bekövetkező sport /program balesetekért továbbá nem vállalnak garanciát az időjárásra, környezeti/út/közlekedési viszonyokra.

 

 • A kiskorúaknak a szülői beleegyező-részvételi nyilatkozattal vagy gondviselő kíséretével lehetséges a részvétel.

 

Online vitarendezési platform webshopos vásárlás, online megrendelés esetén: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage

A változtatás jogát fenntartjuk! Az oldalon szereplő képek, táj leírások és videók illusztrációk amelyek a valóságban máshogy nézhetnek ki.

 

Telekocsi rendszer:

Amikor a hévízi vízitúrátokat elkezditek megtervezni, először gondoljatok arra, hogy telekocsis rendszerrel a környezetet kímélhetitek.

 

 • Segítünk megszervezni a helyszínen, az eseménynél vagy az indián-vízitúra új facebook csoportjában.
 • Mindemellett klasszikus telekocsi szervező internetes szolgáltatással is lejuthattok Hévízre Pl: Oszkár és társai.
 • Használhatjátok a közösségi közlekedést is: Menetrendek.hu
 • A sofőrtranszfer szolgáltatásunk nem korlátlan, a helyi telekocsi rendszer megszervezése mellett tudunk segíteni.

 

Gyakran ismételt kérdések:

hévíz vízitúra gépkocsi parkoló

Van még szabad hely? Hogyan tudok foglalni? Telefonon, üzenetküldő szolgáltatáson keresztül, esetleg E-mailben lehet?

Az egyes napokon még meglévő szabad helyek száma változhat, emiatt a statikus oldalainkon, és a túraleírásokban lévő leírások kizárólag tájékoztató jellegűek!

A szabad túrahelyekről a webshopunkban tudsz tájékozódni, és csak itt tudsz vásárolni is. Telefonon és E-mailben nem veszünk fel rendelést, kizárólag információkat tudunk adni!

Amennyiben kérdésed van keress minket elérhetőségeinken.

 

Szeretnék a webshopban vásárolni, de nem engedi a gép / telefon! Mit tegyek?

A technikai hibákat (szerver kimaradás stb), és az esetlegesen túl erős biztonsági beállításokat nem tudjuk elhárítani helyetted, de a megrendelés leadásában tudunk segíteni. Írd meg, E-mailben hogy hol akadtál el, mikor szeretnétek jönni és add meg a számodat is. Amint tudunk segítünk!

 

Hol találkozunk?

10.00-10.30 közt találkozunk a hévízi tó melletti fizetős autó parkolóban, ami a behajtás után jobbra van (8380 Hévíz, Ady Endre u. 1), félig-meddig szemben a Festetics fürdőház bejáratával.

 

Mi történik a túra kezdete előtt és hol jelentkezzek be?

A hévízi parkolóban találkozunk először — nem a belvárosi nagy parkolóban!

Ellenőrizzük a létszámot név és rendelésszám alapján.

A regisztráció után helyi telekocsi rendszert szervezünk (1 autót – 1 sofőrt hoz le a túra végén lévő parkolóba), beosztjuk a 4 fős kenuk és a tengeri kajakok legénységét.

Ilyenkor elsősorban a hajózás biztonságát tartjuk a szemünk előtt, és figyelembe vesszük a kéréseiteket is, tehát szükségtelenül nem választjuk szét az együtt érkezőket.

A telekocsis rendszer kialakítását a körülmények figyelembe vételével alakítjuk ki, mivel csak egy sofőrtranszferes körre van idő a túra előtt, és a szállítási kapacitásunk korlátozott.

A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre.

A sofőrtranszferes konvoj indulása előtt a kocsikból ki szoktuk venni mindazt, ami a túrához kell. Étel-ital, tartalék ruha dupla zacskóban, fenék alá való nem csúszós polifoam – párna.

Az utolsó lehetőség az átöltözéshez itt van.

 

Hogy jutok vissza a kocsimhoz és Hévízre a túra végén? Mi is az a sofőrtranszfer?

A találkozó és regisztráció, majd a hajók leosztása után konvojba rendezzük az autókat. Az adott kocsik saját sofőrjeivel a túra végpontjára levisszük együtt az autókat a 76-os út túloldalán lévő parkolóba. Az autóitokat itt találjátok meg a túra után.

Túra végi parkoló címe: 8360 Keszthely, Tőzegtelep 1. Google térkép link: Hévíz vízitúra vége parkoló

Ezután a túratárs-sofőröket visszahozzuk a túra indulási helyszínére. Ez mindösszesen nagyjából 30 percet vesz igénybe. Amíg ez tart, addig a többiekkel lemegyünk a patak partjára, és elkezdjük a hajók lepakolását.

Ezt az ingyenes, de nem korlátlanul igénybe vehető folyamatot hívjuk sofőrtranszfernek. A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk!

 

A túra végére nem vittem le az autómat, illetve nem szeretnék visszagyalogolni Hévízre. Hogyan jutok vissza, jöhetek e a túraszervezőkkel Hévízre?

A sofőrtranszfer autónként 1 főre vonatkozik.

A túravezetők és felszerelések sok esetben megtöltik a túra biztosító autót, emiatt nem ígérjük hogy vissza tudsz velünk jönni Hévízre.

Kizárólag a kocsikat visszük előre a tulajdonos (túratárs) vezető segítségével, és csakis a kocsi vezetőket (1 fő) hozzuk vissza!

Személyszállítási igényed esetén kérjük a helyi taxi társaságokat vedd igénybe, ha a túracsapaton belül nem jön össze a “hévízi visszautazásos telekocsi fuvar”.

 

Kötelező részt venni a telekocsi rendszerben?

Senkit nem kényszerítünk arra, hogy autóját megossza másokkal, ám a sofőrtranszfer szolgáltatásunk sem korlátlan – tekintettel arra, hogy csak egy 30 perces körre van idő a túra előtt.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy csapatból / családból hárman három darab autóval jöttek el.

Ilyenkor meg szoktuk kérni az egy családból / baráti társaságból érkezőket, hogy a 3 db helyett 1 autóval álljanak be a konvojba, és a túra végén azzal az 1 kocsival jöjjenek vissza Hévízre a másik két autóért.

Egy nagy létszámú túránál sok autó felesleges mozgatását meg lehet spórolni azzal, ha helyben feltöltjük a kocsikat 3-4 főre. Próbáld ki – egy hajóban eveztek, egy kocsit mozgattok csak és így még a környezetet is kímélitek.

Ha mindez nem segít, akkor az evezés után mi is tudunk 1 kört csinálni kocsikkal.

 

Hol van a sportoktatás és a vízre szállás?

Hévíz-vízitúra találkozási ponthoz vezető útAz oktatás és vízre szállás a Hévíz-patak partján van a Castrum kemping mögött, azaz a déli zsiliprendszer után: Vízreszállási pont

A patak partjára a kemping/parkoló melletti aszfaltozott balra 300 m hosszú autó úton lehet legyalogolni a kerítés mellett.

 

Hol végződik a túra?

Az evezőstúra a Gyöngyös-patak és a 76-os út találkozásánál végződik Fenékpuszta mellett: Hévíz vízitúra kiszállási pont

A 76-os főúton nagy sebességgel is mennek az autók, figyelmesen közlekedjetek amikor átkeltek rajta!

 

Milyen időjárásra számíthatok, milyen öltözéket és kiegészítőket hozzak?

Egy téli vízitúrán a borongós időt, a +12 celsius fokos verőfényes napot, esetleg az enyhe szemerkélő csapadékot, vagy akár a -10 celsius fokos hőmérsékletet is normál időjárásnak tekintjük.

A túra végére kihűl a patak, a sík részeken feltámadhat a szél. Emiatt a hidegérzet jelentősen megnőhet.

Ez ellen mindig az adott körülményeket figyelembe vevő, és arra leginkább alkalmas réteges öltözéket ajánlunk.

Ami eddig bevált: aláöltözet + síruha, vagy aláöltözet + túrázós ruha + szél és eső álló ruha. Lábbelinek bélelt, sárba lépésre alkalmas cipőt vagy csizmát tudunk ajánlani védekezésként.

Kiegészítők, amiket ne felejts otthon: egy réteg nem csúszós fenék alávalót (pl. 1 réteg szövettel borított polifoam), + legalább minden második túra társatoknak hozzatok dupla zacskóba csomagolt váltóruházatot, hogyha vizes lesz valaki, legyen mihez nyúlni.

A tengeri / túra kajakosoknak hozzuk az alapvető hajós felszereléseket: lapát, spriccdeck. Az öltözékről (aláöltözet + vízhatlan ruha/lábbeli + tartalék ruha, vízálló kesztyűről) a hajósok maguknak gondoskodnak.

 

Milyen vízitúra felszerelést kapok?

A túrakenukhoz jár 4 db könnyített műanyag raft lapát, a kajakokhoz 1-2 db amelyekből többféle méretet is hozunk, ahogyan a mentőmellényekből is: 30-50-70-90 kg.Hévíz vízitúra felszerelés

Stabil 4 fős komfort túrakenukat és 2 fős tengeri és túra kajakokat biztosítunk.

Ezek maximális terhelhetősége 340/200/110 kg körül van, azaz a kenukba  4 x 80 kg, a kajakokba 2 x 100 kg felnőtt ember fér el + könnyű felszerelés.

Láttunk már 3 x 100 kg evezőst + 120 kg kormányost is sikeresen beérkezni kenuval, de ők tapasztalt vízitúrázók voltak.

Adunk a túrára hajónként még 1-1 db vízhatlan hordót, vagy túrazsákot (drybag).

 

Vízre szállás, oktatás, túra, kikötés, felszerelés leadás: Hogyan?

Hévíz-patak vízitúra evezésoktatásA hévíz-patakon a kenuk és kajakok fel és lepakolása, vízre rakása, tisztítása csapatmunkában történik az egészségügyileg alkalmas, és 14 éves kort betöltött résztvevők önkéntes segítségével.

Ehhez mi szakszerű segítséget nyújtunk, illetve irányítjuk a folyamatot.

Oktatásunk minden fontos részletre röviden kitér, beleértve az önmentés alapjait is. Így a teljesen kezdő hajósok is elboldogulhatnak a kifejezetten stabil hajóinkkal.

A túrának akkor van vége, ha felpakoltuk együtt az utánfutónkra a frissen kitisztított hajókat, és leadtátok a felszereléseteket.

Tipp: Amikor egymásnak is segítünk olyankor sokkal gyorsabb a vízre szállás, kikötés, hajómosás és jobb hangulatban zajlanak az események.

 

Elkéstem! Mi történik ilyenkor?

Kicsi késés: Ha elkésel az elején a találkozóról, és a sofőrtranszfer már elment attól még fogsz tudni vízitúrázni velünk.

Ekkor azonban már nem tudjuk 100%-ban garantálni, hogy hamar visszahozunk a hévízen hagyott autódhoz.

Van megoldás, pl az üres helyünkön visszahozunk, vagy egy túratárs mellé segítünk bekerülni ha van olyan aki Hévízre jón vissza.

Nagy késés esete: 12 óráig ki kell futnia az utolsó hajónknak is a Nemzeti Park előírásai miatt.

Ha a hajó elment az üres helyeddel, vagy lecsúsztál az oktatásról, és kenuzni sem tudsz akkor már nem tudunk segíteni.

 

Hévíz-patak vízreszállási pont

A találkozási és az indulási hely ugyanott van?

Nem. Találkozni a fizetős parkolóban tudunk. Utána mi is sétálva megyünk le, csak a tréler megy le hajókkal.

A vízre szállási pont ettől kb. 300 méterre van a patak mellett sétálva.

 

Hogy néz ki a túra vége, mit csinálunk?

Hévíz vízitúra kiszállási pontMegérkezünk, kiszedjük a hajókat amit a legénység kitakarít.

Teát-forralt bort iszunk, hajót pakolunk, csoportképet készítünk, beszélgetünk, pihenünk stb.

 

Milyen idő lesz a hétvégén, meg lesz tartva a túra?

A jó időjárás relatív fogalmat takar, emiatt nem szeretnénk ezt helyetted eldönteni. Megfelelő öltözékkel “rossz” időben is lehet jót túrázni. Mi ott fogunk várni rád a patak partján indulásra készen.

Túrát csak akkor halasztunk el, hogyha egyértelműen balesetveszélyes a hajózás, vagy hivatalos állami szerv magas fokú riasztást vagy tiltást ad ki időjárás / út-víz viszonyok tekintetében.

Az elmúlt húsz évben 3 időpontot kellett csak áthelyeznünk a kifejezetten rossz idő miatt ugyanazon hétvégén szombatról vasárnapra.

 

Egyszer a beaufort skála szerint 4-es fokozatnál erősebb szembefújó irányú szélvihar volt (közepesen magas hullámok fehér tarajjal a vízen), kétszer pedig 10 mm-nél több eső volt az indulás előtti órában.

Új túrát a Nemzeti Parki foglalási rendszer miatt csak akkor lehetséges szervezni, ha van elegendő szabad kapacitás az új időpontra. Közeli új időpont adására 100% garanciát nem tudunk vállalni.

 

Ellenőrizheted a ránk váró környezeti viszonyokat:

 

Egyedül érkezem és/vagy nem töltjük meg a négyes kenut. Ki ül be mellénk, vagy hol fogok evezni?

A jelenlévőket megkérjük, hogy négyesével rendeződjenek össze. Megpróbáljuk a kenukat teljesen feltölteni, és a párokat / családokat /együtt érkezőket egyben tartani.

A túravezető(k) hajójában is akad 1-3 szabad hely, eddig mindenki megtalálja a helyét.

A döntő szót a legénység összetételéről a túravezető mondja ki az évtizedes kajak-kenu oktatói-edzői tapasztalat alkotta biztonsági megfontolások alapján.

Az utolsó hajónak lehet felár nélkül “csonka” a legénysége.

A hajók legénysége indulás előtt kormányost (vezetőt) választ, aki külön kiképzést kap helyben a hajó szakszerű vezetéséből. Eddig a friss kormányosok mindegyike elboldogult a kenuval.

 

A helyi telekocsi szolgáltatást kötelező igénybe venni?

A túrára mikrobuszos sofőrtranszfer szolgáltatást szervezünk, amely 8 autó mozgatását teszi lehetővé egy körben. Egy nagyobb létszámú túránál előfordulhat, hogy sok autós érkezik egymaga a 4-7 fős kocsijával.

A környezet kímélése, és az autók szükségtelen mozgatása érdekében a reggeli találkozónál megpróbáljuk az egy csapatból / családból / baráti társaságból érkezőket a hévízi visszaútra összeültetni a saját autóikba.

Ez természetesen nem kötelező, tehát ha valakinek sietnie kell, vagy nem szeretne másokat befogadni a kocsijába akkor megoldjuk mi ezt, de a szolgáltatás nem korlátlan. Ha négyen 4 autóval jöttök, vélhetőleg 3 kocsi Hévízen marad és egyet viszünk csak előre.

A hévízen hagyott kocsiknak az ingyenes és az óránként 100 forintos parkolóban is van helye.

 

Melyik kajak a stabilabb, kezdőként melyikbe ülhetek?

A két fős kajakok stabilak, ezért azokba kezdőket is el lehet engedni.

Kajak típusaink leírásához kattints ide, ha érdekelnek a részletek: Tengeri kajak és túrakajak bérlés

 

Kétfős kajakba jövünk gyermekemmel. Hány jegyet kell vennünk?

A kétfős kajakok 1 db 2 fős jegy vásárlásával vehetőek igénybe függetlenül attól hogy felnőtt és / vagy gyermek ül be a hajóba vagy egy csoport tagjai.

 

Nem tudok evezni és / vagy úszni. Így is eljöhetek?

Igen, ha egészségügyileg és fizikailag alkalmas vagy egy rövid kenutúrára. A túra előtti oktatáson megtanítunk evezni.

Az oktatásunk után több ezer fő lejött már baleset mentesen a hévízi-patakon.

Aki nem tud úszni vagy kiskorú, annak kötelező a mentőmellény viselése, amit mi többféle méretben hozunk.

 

Négyen vagyunk, szeretnénk egy hajóban ülni, de egyikünk sem tud kormányozni. Ki vezeti majd a hajót?Hévíz vízitúra nádas

A túra elején tartunk egy kormányos oktatást. Az eddigi résztvevőink a helyben szerzett tudás alapján különösebb probléma nélkül lehozták a kenut.

A hajó vezetőjét kiválaszthatjátok magatok közül kenuban és kajakban is.

Kisebb melléfogások így is előfordulhatnak, de szerencsére a Hévíz-patak adottságai miatt a legnagyobb fenyegetések egyike a nádassal való megismerkedés.

 

Ha a szervezők döntése alapján elmarad a túra (balesetveszélyes időjárás) a belépő árát visszakapom?

A Nemzeti Parki belépőt a Np. jelen álláspontja szerint nem térítik vissza semmilyen körülmények közt – tehát mi sem tudjuk vissza adni. A túradíjjal kapcsolatban a  lemondási / átruházási feltételeink az érvényesek.

 

Át szeretném helyeztetni a túra időpontomat. Lehet ilyet csinálni? Hogyan? Mennyi ennek a költsége?

Kérjük nézd meg a túra feltételeket, utána küldj nekünk egy E-mailt. Írd le, hogy mit szeretnél és add meg a rendelésed számát, illetve a regisztráló nevét. Megpróbálunk segíteni, új időpontot keríteni stb.

 

A webshopos vásárláskor máshol tudok módosítani, néha akár a teljes árát visszakaphatom a dolgoknak amiket a neten rendeltem.
Itt miért nem kapom vissza a túra és egyéb díjakat a megrendeléshez képest 14 napon belüli lemondás esetén?

Időpontra/tartamra szóló szabadidős szolgáltatás esetén, amennyiben a megrendelő kifejezett kérésére (webshopos vásárlás és fizetés) elkezdjük a teljesítést (Pl. Nemzeti Parki belépőt foglalunk), akkor nem jár automatikusan visszatérítés ha a fogyasztó indoklás nélkül el kíván állni a vásárlástól, amennyiben ennek tényét előre közöljük – amit itt is megtettünk.

 

Mi történik ha mégis vizes leszek?

Kövesd az önmentésen elhangzott utasításokat/kormányosod/túravezető utasításait, amíg csak képes vagy rá. Jelezd a kormányosodnak / túravezetőnek / túraszervezőnek ha segítségre szorulsz.

Végső esetben a szokásos módon hívhatsz hatósági segítséget is, csak minket is értesíts hogy tudjuk egymás munkáját támogatni a hatósággal.

Tipp: Ha teljesen vizes lettél, akkor próbálj folyamatos mozgással tenni a kihűlésed ellen. Vedd elő a magaddal hozott vízhatlanul és duplán csomagolt tartalék ruhát, és öltözz át a patak parton amint lehet.

 

Mennyire sok az a 10 km evezés? Fogom bírni? Nem lesz unalmas?

Ez a távolság nagyjából a harmada egy átlagos dunai kenus napnak + nincsenek keresztgátak, hajós forgalom. A növényzet és a töltések miatt sokszor eléggé védett helyeken tudunk haladni.

Az evezés miatt ne aggódj, pihenni is meg szoktunk állni. Az a lényeg hogy érezd jól magadat, mert ez egy alacsony-közepes terheléssel is jól teljesíthető, szép túraútvonal.

Volt aki kb 1 óra alatt leevezte, de jellemzően 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető a táv.

Az úton lehet piknikezni, házi sütit adni és kapni, fényképezni, beszélgetni és csöndben is suhanni a tájban.

 

Mi volt a legnehezebb dolog a túrán?

Néha az összetorlódott növényi részeken nehéz volt átkelni, illetve a kenu padon való üldögélést is szokni kellett. A helytelen öltözék választás is meg tudja bosszulni magát. Esőkabát/nadrág kötelező!

 

Hogyan készüljek fel, tényleg mindent kell hozni amit leírtatok? Egy párórás evezéshez minek ennyi holmi?

Amit mi a legtöbbször ténylegesen hiányosságnak látunk az az, hogy alul öltöznek a túratársaink az időjáráshoz képest.

A patak a végére kihűl, a sík vízen pedig meg tud szaladni a szél is. Néha nedves hó esik, vagy szemerkél az eső.

Megoldás: Hozzál el mindent ami kellhet, hogy ne fázz, és ne felejtsd el a nem csúszós fenék alávalót se otthon.

Maximum jó lesz az idő és a ruházatod egy része a hajóban lévő zacskódban utazza le a távot.

 

Leadtam a  megrendelésemet, mikor kapok visszaigazolást, mikor utaljak?

Kártyás fizetésedet rögtön érzékjeli a rendszer, azzal nincsen sok dolgod. Utalásos megrendelésed feldolgozása időt vesz igénybe, főleg ha hétvégén adod le – amikor mi épp túrát vezetünk.

Amint tudunk jelentkezünk, és feldolgozzuk a megrendelésedet.

Ha nem érkezik meg az ellenérték, akkor először szólunk és ha nem reagáltál, csak utána töröljük még egy levél kíséretében a megrendelésedet.

 


Kérdésed van? Írj nekünk a kapcsolat menüpontban!

 

A túrán való részvételt kezdőknek és haladóknak lehetővé tesszük 2-80 éves kor között. A kezdőket külön oktatással készítjük fel a hajó használatra.