Hévíz vízitúra információk

Részletes programterv, lemondási feltételek, átjelentkezés, közlekedés, találkozási pont, vízreszállás, parkolás, időjárás, saját túrafelszerelések, gyakran ismételt kérdések.

Minden ami Hévíz-patak vízitúra!

 

Résztvevők köre: Egyéni túrázók, párok, baráti-munkahelyi közösségek tagjai, családok. Céges csapatépítés is lehetséges a Hévíz csatornán!

Ajánlott részvétel: Körülbelül 4-65 éves korig, hajózásra és szabadidősportra való alkalmas állapot esetén.

Az úszni nem tudóknak és 18 év alattiaknak kötelező a mentőmellény viselése.

Túra maximális létszáma: 38 fő

 

Saját felszerelés:

 • a várható időjáráshoz igazodóan több rétegű utazó-túrázó-esőálló öltözék (nadrág is), sárba lépős cipő/gumicsizma + váltás ruha vízhatlanra csomagolva

 

 • fenék alá való – lakkozott fán – nem csúszós vékony “párna” (polioam stb.)

 

 • enni-inni való lehetőleg többször használatos kulacsban, dobozban, hogy minimalizáljuk a szemét képződést

 

 • olyan többször használható 3-5 dl űrtartalommal bíró pohár, amely bírja a tea / forraltbor hőmérsékletét

 

 • A kajakba neoprén / száraz ruha + extra váltás

 

 • + a hosszú utat követően érdemes megállni egy kávé és mosdószünetre a benzinkútnál. Mobil wc-k vannak a patak elején, végén.

 

Amit mi hozunk: Stabil és strapabíró hajók, mentőmellények többféle méretben 30-50-70-90 kg, kenulapátok különféle hosszúságban a kicsitől a kormányosig, kötelező felszerelés, hajó felmosó szett.

 

Hévíz-patak vízitúra részletes programleírás: Hossz: 10 km, evezősidő 2-3 óra.

 

 • 10.00-10.15. Találkozó, regisztráció: A Castrum kemping melletti parkolóban. Keresd a kék zászlónkat!

 

 • 10.15-11.45. Felkészülés, és indulás: Először közösen összeállítjuk a négy fős kenuk és az 2 fős tengeri / túra kajakok legénységét, illetve a helyi telekocsikat szükség esetén. Ezután vegyetek ki mindent az autókból ami a túrázáshoz kell nektek. Végül konvojba rendeződünk és levisszük a kocsikat egy-egy sofőrrel a túra végpontjára, és otthagyjuk az autókat a túra kiszállójánál lévő parkolóban.

 

 • A sofőröket gyorsan visszahozzuk a túra indulási pontjára, éppen akkorra amikor kezdődik az evezés oktatás, ezt hívjuk sofőr (kocsi)transzfernek. A sofőrtranszfer ideje alatt gyalog lemegyünk a Hévíz-patak partjára minden túraholmival együtt. Csapatmunkában levesszük a kenukat és a kajakokat a trélerről. Indulásnál és a végén is van lehetőség mobil wc-k használatára. A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk!

 

 • 11.45-14.30. Hévíz-vízitúrázás: A hévízi-tó déli zsilipjétől indulunk kényelmes tempóban. A túra valamivel kevesebb mint 10 km hosszú, és a 76-os út keresztezéséig pihenőkkel együtt kényelmesen teljesíthető 2-3 óra alatt. Van mindenre idő, lehet piknikelni a hajókban, fényképeket csinálni a tündérrózsákról, a tájról…

 

 • 14.30-15.00. Kikötés és elpakolás: Frissen főtt tea / forralt bor fogyasztás, majd hajómosás, hajópakolás együtt – érkezési sorrendben. A túratársakkal csapatmunkában a kenuk, kajakok kitakarítása és trélerre felrakásának átlag ideje 15-20 perc szokott lenni. Adunk felmosókat és vödröket, így nálunk nem kell a hideg vízbe nyúlkálni szivaccsal a hajók takarításához.

 

 • 15.00-15.15. Programzárás: Csoportkép (fakultatív), kötetlen beszélgetés majd távozás a patak partról.

 

 • A feltüntetett időrendet az aktuális viszonyokhoz igazítjuk olyan módon, hogy 12 óráig a vízre szállás teljesen befejeződjön és legkésőbb 16 óráig a töltést elhagyjuk a végén. Előfordulhat, hogy hamarabb végzünk, de ez a körülményektől függ.

 

Lehetőségek:

A helyi telekocsi rendszert környezet kímélési okokból szervezzük a sofőr (kocsi) transzfer szolgáltatásunk mellé reggel a parkolóban.

Célunk a saját gépkocsi használat minimális szintre csökkentése. A sofőr (kocsi) transzferünk kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre vissza!

 

Fizetés:

 • Hagyományos banki átutalással a webshopos vásárlás visszaigazolása után 2 napon belül egy összegben. A rendelés feldolgozása időt vesz igénybe, a lehető legrövidebb időn belül visszajelzünk.

 

 • Webshopos vásárlás esetén OTP SZÉP kártya (szabadidő zseb normál esetben)

 

 • Készpénzzel irodánkban H-P 8-18 óra közt. Érkezésed előtt 1 órával telefonálj.

 

Számla: Cégre vagy magánszemélyre is lehetséges kérni. Minden esetben a megadott E-mail címedre küldjük ki az E-számlát.

Magánszemély esetén a cégnév és az adószám és cégnév rovatot hagyjad teljesen üresen.

A webshop technikai üzenete (visszaigazolás) néha a promóció vagy a levélszemét mappába érkezik, ezért nézd meg ott is.

 

Jelentkezési határidő:

 • Az aktuális túranap beteléséig fizetési sorrendben. A betelt időpontokról a honlapunkon-webshopunkban tájékozódhatsz

 

 • Tapasztalatunk szerint nem érdemes várni az utolsó pillanatig a jelentkezéssel, mert az elmúlt években sokszor előre megteltek a túráink.

 

A programok, szolgáltatások, bérlések lemondása, időpont áthelyezése “átjelentkezés” feltételei:

 

A teljesítési határnapot tartalmazó szabadidős tevékenység kategóriába tartozó –  azaz minden termékünk, szolgáltatásunk, felszerelés bérlésünk – vásárlása esetén a jogszabály rendelkezése szerint a fogyasztót nem illeti meg az indokolás nélküli elállási jog. Bármilyen okból való távolmaradás esetén tehát nem érvényesíthető automatikusan a díj visszatérítés, beleértve az időpont áthelyezést is.

A webshopban/E-mailben regisztrált megrendeléseddel lefoglaltuk a programban a helyedet, vagy lekötjük a hajó kapacitást bérlésnél (és adott esetben kiváltottuk a Nemzeti-Parki belépőt számodra), amivel megkezdtük a program teljesítését,

Az ajánlati megrendelésed véglegesítésével, visszaigazolásval a hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy a “Rendeléstől számított 14 napon belüli díjmentes elállási jogodról”-ról le kívánsz mondani, (ami az online vásárlásokra jellemző), és helyettük kifejezetten elfogadod a lemondási feltételeinket (ÁSZF, illetve a termék ismertető).

Jelentkezéseddel kifejezetten elfogadod a feltételeket és nem tartod eltúlzottnak a lemondási, átjelentkezési kondícióinkat.

 

1. Külföldi teljesítési célú, vagy fix időpontú – lefoglalt csapatépítés- / külföldi helyszínű, vagy belföldi -de külső szolgáltató általi szervezésű rendezvény esetén belföldön (Pl. Balaton átevezés):

– 61 napon túl 20% a lemondási díj (bánatpénz, kötbér) illetve,
– 60 – 45 napon belül: 50%,
– 45 napon belül: 100% a lemondási díj a program teljes árát alapul véve

 

2. Belföldi (magyarországi) programoknál, bérlésnél a lemondás, időpont áthelyezés vagy bármilyen okból történő távolmaradás esetén a lemondási/elállási díjaink (kötbér):

– 31 napon túl: 20%
– 15-30 napon belül: 50%
– 8-14 napon belül: 75%
– 0-7 napon belül: 100% a befizetett program teljes árából, beleértve a különféle egyéb belépőket is.

– A lemondási díj minden esetben eléri a 20%-ot a program teljes árából.

 

– Ha az eredeti időpontra sikerül a megrendelőnek más -túrázásra alkalmas, feltételeinket írásban elfogadó- személyt maga helyett kerítenie az belföldi programoknál egyszeri alkalommal ingyenesen lehetséges. Külföldi programoknál 20% kötbér mellett lehetséges, ha a program jellege lehetővé teszi és a külföldi szolgáltatók elfogadják a más résztvevő személyét.

– Díj visszatérítést, jóváírást nem biztosítunk szabálysértés (házirend, HSZ stb. megsértése), eszközök rongálása, túra rendjének megzavarása, akadályoztatása, felszerelések gondatlan – helytelen használata miatti kitiltás esetén, illetve a megváltott belépőket nem térítjük vissza.

– A megváltott Nemzeti parki stb. belépőket semmilyen esetben nem tudjuk visszatéríteni, beleértve a halasztott túrákat és az átjelentkezéseket is.

– A SZÉP kártyával kifizetett programdíjakat nem áll módunkban készpénzben/banki utalással visszafizetni csak a Szép kártya számlára tudjuk visszatölteni.  Különösen felhívjuk szíves figyelmedet, hogy a SZÉP kártyák felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet értelmében a SZÉP kártyáról felhasznált összegek készpénzre, számlapénzre, egyéb készpénzt helyettesítő fizető eszközre nem válthatók át.

 – Amennyiben mi mondjuk le a programot (vagy hatóság nem engedélyezi a túrázást a helyszínen, esetleg járványügyi állapotok miatt pl: gyülekezési tilalom van), abban az esetben a túradíj 100%-a visszajár, vagy jóvá tudjuk írni kérés esetén egy másik szabad programon.

 

 • Program lemondást kizárólag írásban (Pl: E-mail) tudunk elfogadni a befizetőtől vagy a gondviselőtől.

 

 • Javasoljuk, hogy kössél “sztorno/lemondási” biztosítást valamelyik biztosító társaságnál ami megtérítheti az estleges lemondásból/távolmaradásból keletkezett károdat.

 

 • Az átjelentkezéskor, időpont áthelyezésekor a szolgáltatónál megmaradt díjtöbblet, vagy szolgáltatási hátralék csak az azonos jellegű/értékű túrákra vihető át a kifizetéssel azonos pénzügyi évben. Külföldi programok nálunk maradt díja belföldi programon-szolgáltatás igénylésénél használható el. Ez azt jelenti, hogy egy 2020-ban befizetett, de el nem használt túra befizetést nem tudjuk beszámítani egy 2021-es túra árába, illetve egy külföldi évenként 1x megtartott program díját nem tudjuk 1 év múlva figyelembe venni.

 

 • A túra lemondása, bármilyen okból való halasztása, átjelentkezés másik időpontra ugyanabba a kategóriába tartozik: a megrendelő az eredetileg lefoglalt időpontban nem jelenik meg, tehát lemondásnak minősül minősül bármilyen okból a távolmaradása.

 

 • Hibás befizetésnek minősül az Egyesület helyett a szolgáltatóknak elutalt/kifizetett túradíj és fordított esete is. Ilyenkor teljesítési kötelezettségünk nem áll fent, illetve elkérhetővé válik a 10.000 Ft / alkalom ügyintézési díj. Kérjük ellenőrizze fizetés előtt, hogy pontosan kinél foglalta le a programot.

 

Kérjük a jelentkezéskor megadott E-mail címről elküldeni a levelet az alábbi adatokkal: rendelésszám (#0123), a résztvevő nevét, a program időpontját, a fizetés időpontját-módját, a befizető nevét.

 

Vásárlási feltételek:

Magánszemélyként maximum 4 főt lehet beregisztrálni E-mailes ajánlatkérés nélkül, efelett a jelentkezést elutasíthatjuk ha felmerül az üzleti vásárlás vélelme. Az üzleti fogyasztók (ÁSZF) külön ajánlatot kérhetnek a részvételhez az elérhetőségeinken, lásd kapcsolat menüpont.

A vásárlás véglegesítése után visszaigazoló E-mail-t küldünk.

Ellenőrizd, hogy a megfelelő fiókba érkezett-e a visszaigazolás (nézd meg a spam/promo mappát is) és állítsd be a címünket a biztonságos küldőnek!

 

A részvétel az összes szabály elfogadásával lehetséges:

 

A szülői nyilatkozatot csak kiskorú résztvevő esetén kérjük nyomtatva, aláírva, ha a szülő – megbízott gondviselő nincsen jelen a túrán.

 

Egyéb információk:

 • A programokat az évszakra jellemző, átlagos időjárásban (akár esőben is) megtartjuk. Kérjük, hogy a túrára hozzál az igényeidet teljes mértékben kiszolgáló, az egészségedet óvó, testhőmérsékletedet, és a ruháid szárazságát megtartó öltözéket, illetve a nap elleni védelemre is gondolj adott esetben.

 

 • A túrát elhalasztani csak valósan veszélyes időjárási körülmények esetén tudjuk. Ilyen például a viharos, csapadékos időjárás: 50-60 km/h vagy afeletti szél, illetve a 20 mm-t meghaladó csapadék óránként (Beauort skála 6-os fokozat feletti szint).

 

 • A túra rendjének megzavarása, ittas/kábult/eszméletvesztéssel járó betegség vagy állapot esetén, eszközök helyes használatának és a túravezető utasításainak figyelmen kívül hagyása, házirend, Hajózási Szabályzat stb. lásd fent megsértése esetén megtagadhatjuk a részvételt a programon.

 

 • A programon kép és hangelvétel készülhet, amelyet a szolgáltató felhasználhat üzleti, marketing, reklám tevékenysége során illetve akár széleskörűen nyilvánosságra is hozhat. Ehhez a résztvevők előzetesen kifejezett hozzájárulásukat adják.

 

 • A többi résztvevő által készített kép/hang felvételek kizárólag magáncélra használhatóak, közzétételük az szervező/szolgáltató írásos hozzájárulása nélkül nem engedélyezett.

 

 • A részvétel saját felelősségre történik, és a szervezők nem vállalják a felelősséget az esetlegesen bekövetkező sport /program balesetekért továbbá nem vállalnak garanciát az időjárásra, környezeti/út/közlekedési viszonyokra.

 

 • A kiskorúaknak a szülői beleegyező-részvételi nyilatkozattal vagy gondviselő kíséretével lehetséges a részvétel.

 

Online vitarendezési platform webshopos vásárlás, online megrendelés esetén: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage

A változtatás jogát fenntartjuk! Az oldalon szereplő képek, táj leírások és videók illusztrációk amelyek a valóságban máshogy nézhetnek ki.

 

Telekocsi rendszer:

Amikor a hévízi vízitúrátokat elkezditek megtervezni, először gondoljatok arra, hogy telekocsis rendszerrel a környezetet kímélhetitek.

 

 

 • Mindemellett klasszikus telekocsi szervező internetes szolgáltatással is lejuthattok Hévízre.

 

 

 • A sofőrtranszfer szolgáltatásunk nem korlátlan, a helyi telekocsi rendszer megszervezése mellett tudunk segíteni.

 

Gyakran ismételt kérdések:

hévíz vízitúra gépkocsi parkoló

Van még szabad hely? Hogyan tudok foglalni? Telefonon, üzenetküldő szolgáltatáson keresztül, esetleg E-mailben lehet?

Az egyes napokon még meglévő szabad helyek száma változhat, emiatt a statikus oldalainkon, és a túraleírásokban lévő leírások kizárólag tájékoztató jellegűek!

A szabad túrahelyekről a webshopunkban tudsz tájékozódni, és csak itt tudsz vásárolni is.

Telefonon, messengeren, E-mailben nem veszünk fel visszaigazolás nélkül megrendelést, kizárólag információkat tudunk adni!

Amennyiben kérdésed van keress minket a kapcsolat menüpontban lévő elérhetőségeinken.

 

Szeretnék a webshopban vásárolni, de nem engedi a gép / telefon! Mit tegyek?

A technikai hibákat (szerver kimaradás stb), és az esetlegesen túl erős biztonsági beállításokat nem tudjuk elhárítani helyetted, de a megrendelés leadásában tudunk segíteni.

Írd meg, E-mailben hogy hol akadtál el, mikor szeretnétek jönni és add meg a számodat is. Amint tudunk segítünk! Használd az inkognitó üzemmódot a böngésződben, ez 95%-ban segített eddig.

 

Hol találkozunk?

10.00-10.15 közt találkozunk a hévízi tó parkolóban, amely a behajtás után jobbra van (8380 Hévíz, Ady Endre u. 1), félig-meddig szemben a Festetics fürdőház bejáratával.

 

Mi történik a túra kezdete előtt és hol jelentkezzek be?

A hévízi tó parkolóban találkozunk először — nem a belvárosi nagy parkolóban!

Ellenőrizzük a létszámot név és rendelésszám alapján.

A regisztráció után helyi telekocsi rendszert szervezünk (1 autót – 1 sofőrt hoz le a túra végén lévő parkolóba), beosztjuk a 4 fős kenuk és a tengeri kajakok legénységét.

Ilyenkor elsősorban a hajózás biztonságát tartjuk a szemünk előtt, és figyelembe vesszük a kéréseiteket is, tehát szükségtelenül nem választjuk szét az együtt érkezőket.

 

A telekocsis rendszer kialakítását a körülmények figyelembe vételével alakítjuk ki, mivel csak egy sofőrtranszferes körre van idő a túra előtt, és a szállítási kapacitásunk korlátozott.

A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk Hévízre vagy vissza Fenékpusztáról.

A sofőrtranszferes konvoj indulása előtt a kocsikból ki szoktuk venni mindazt, ami a túrához kell. Étel-ital, tartalék ruha dupla zacskóban, fenék alá való nem csúszós polifoam – párna.

Az utolsó lehetőség a mosdózáshoz az indulásnál a patakparton van.

 

Hogy jutok vissza a kocsimhoz és Hévízre a túra végén? Mi is az a sofőrtranszfer?

A találkozó és regisztráció, majd a hajók leosztása után konvojba rendezzük az autókat. Az adott kocsik saját sofőrjeivel a túra végpontjára levisszük együtt az autókat a 76-os út túloldalán lévő parkolóba.

Az autóitokat itt találjátok meg a túra után. Őrzés nincsen!

Túra végi parkoló címe: 8360 Keszthely, Tőzegtelep 1. Google térkép link: Hévíz vízitúra vége parkoló

 

Ezután a túratárs-sofőröket visszahozzuk a túra indulási helyszínére 1 db vontató autónkkal. Ez mindösszesen nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Amíg ez tart, addig a többiekkel lemegyünk a patak partjára, és elkezdjük a hajók lepakolását. Kérjük, hogy a lányok vigyék le a kocsikat és a fiúk maradjanak pakolni.

Ezt az ingyenes, de nem korlátlanul igénybe vehető folyamatot hívjuk sofőrtranszfernek.

A sofőrtranszfer kizárólag a kocsi vezetőkre vonatkozik, utasokat nem szállítunk.

 

A túra végére nem vittem le az autómat, illetve nem szeretnék vissza gyalogolni Hévízre. Hogyan jutok vissza, jöhetek e a túraszervezőkkel Hévízre?

A túravezetők és felszerelések sok esetben megtöltik a túra biztosító vontató autót, emiatt nem ígérhetjük meg előre, hogy vissza tudsz velünk jönni Hévízre.

Kizárólag a kocsikat visszük előre a tulajdonos (túratárs) vezető segítségével, és csakis a kocsi vezetőket (1 fő) hozzuk vissza!

Személy szállítási igényedet a túratársak telekocsijával, és a helyi taxi társaságokkal tudod kielégíteni.

 

Kötelező részt venni a telekocsi rendszerben?

Nem kötelező, de javítja a hangulatot, ha nem kell ránk várni a  végén, amíg elpakolunk.

A sofőrtranszfer szolgáltatásunk 1 személygépkocsira 5-7 fő / vagy 8 fős mikrobusznyira korlátozódik legtöbbször – tekintettel arra, hogy csak egy 30 perces körre van idő a túra előtt.

Emiatt volt már olyan is, hogy a túra végéről hoztuk vissza Hévízre a sofőröket amíg a forralt bor és a tea elkészült, illetve felrakodta a csapat a hajókat.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy csapatból / családból hárman három darab autóval jöttek el.

 

Ilyenkor meg szoktuk kérni az egy családból / baráti társaságból érkezőket, hogy a 3 db helyett 1 autóval álljanak be a konvojba, és a túra végén azzal az 1 db kocsival jöjjenek vissza Hévízre a másik két autóért.

Egy nagy létszámú túránál sok autó felesleges mozgatását meg lehet spórolni azzal, ha helyben feltöltjük a kocsikat 3-4 főre. Próbáld ki – egy hajóban eveztek, egy kocsit mozgattok csak és így még a környezetet is kímélitek.

Ha mindez nem segít, akkor az evezés után mi is tudunk 1 kört csinálni kocsinkkal a felrakodás előtt.

 

Hol van a sportoktatás és a vízre szállás?

Hévíz-vízitúra találkozási ponthoz vezető útAz oktatás és vízre szállás a Hévíz-patak partján van a Castrum kemping mögött, azaz a déli zsiliprendszer után: Vízreszállási pont

A patak partjára a kemping/parkoló melletti aszfaltozott balra 300 m hosszú autó úton lehet legyalogolni a kerítés mellett.

Autóval lehajtani tilos!

 

Hol végződik a túra?

Az evezőstúra a Gyöngyös-patak és a 76-os út találkozásánál végződik Fenékpuszta mellett: Hévíz vízitúra kiszállási pont

A 76-os főúton nagy sebességgel is mennek az autók, figyelmesen közlekedjetek amikor átkeltek rajta!

 

Milyen időjárásra számíthatok, milyen öltözéket és kiegészítőket hozzak?

Egy téli vízitúrán a borongós időt, a +12 celsius fokos verőfényes napot, az esős időt, vagy akár a -10 celsius fokos hőmérsékletet is normál időjárásnak tekintjük.

A túra végére kihűl a patak, a sík részeken feltámadhat a szél. Emiatt a hidegérzet jelentősen megnőhet.

Ez ellen mindig az adott körülményeket figyelembe vevő, és arra leginkább alkalmas réteges, felül víz és szél álló öltözéket javasoljuk viselni bélelt vízálló túracipővel/csizmával.

 

Ami eddig bevált: aláöltözet + síruha, vagy aláöltözet + túrázós ruha + szél és eső álló ruha.

Lábbelinek bélelt, sárba lépésre alkalmas cipőt vagy csizmát tudunk ajánlani védekezésként.

 

Kiegészítők, amiket ne felejts otthon:

 • egy réteg nem csúszós fenék alávalót (pl. 1 réteg szövettel borított polifoam),

 

 • minden túratársatoknak hozzatok dupla zacskóba csomagolt váltóruházatot, hogyha vizes lesz valaki, legyen mihez nyúlni.

 

A tengeri / túra kajakosoknak hozzuk az alapvető hajós felszereléseket: lapát, spriccdeck (hullámkötény). Az öltözékről (aláöltözet + vízhatlan ruha/lábbeli + tartalék ruha, vízálló kesztyűről) a hajósok maguknak gondoskodnak.

 

Milyen Hévíz időjárása, és ez mit jelent a túrára nézve?

Előrejelzési ANOMÁLIÁK: Véleményünk szerint a korábbi augusztus 20.-i nagy tűzijátékos vihar óta inkább a kockázatosabb verziót tálalják elénk a szakemberek – vélhetően biztonsági és felelősség vállalási okokból.

– Így az időjárásról a túra előtt 1-2 nappal tudunk mi is javuló eséllyel információt szerezni.

– Az elmúlt években legalább tízszer írtak nagy esőt hétvégére még kedden/szerdán az internetes források, utána közeledvén a hétvégéhez javult a helyzet,

– sokszor végül szombat-vasárnap a felhős/szűrt napsütéses időben vidáman evezhettünk.

– Évente 1-1 túrát kellett szombat helyett vasárnapra áttennünk felhőszakadás miatt, de ekkor jól érzékelhetően napokra kiterjedő nagy zivatar front volt hazánk felett és meghaladta a 20 mm-t az óránkénti csapadék.

1997 óta több mint száz túrát vezettünk itt le és azt tapasztaltuk, hogy Hévíz mikroklímája miatt melegebb volt az előrejelzéseknél, ritka volt az eső és a nádasok – terepviszonyok sok helyen jó szélárnyékot adtak.

Mindenkit ösztönzünk utazási/storno biztosítás megkötésére, amely betegség/baleset/tragédia esetén megtérítheti a túra díját.

Minden másra ott a réteges öltözék, a váltóruha vízhatlanul lecsomagolva és az esőkabát!

 

Mi a rossz idő, mikor mondjátok – mondhatjuk le a túrát?

A rossz idő definíciója vállalási feltételeink szerint, amikor mi halasztjuk el a túrát:

– Beaufort skála 6. fokozatát elérő vagy meghaladó vihar,
– 40-49 km/h vagy erősebb SZEMBE VAGY OLDAL széllel (Hévízen sokszor az É-Ny irány jó hátszelet jelent),
– Illetve a met.hu radaron zöld-sárga-piros stb. zivatar, amely Hévíz és környékét több mint 20 mm / óra esővel áztatja a túra alatt 11-15 óra közt.

Esős-nagyon csapadékos aznapi időjárás esetén indulás előtt, a túrázókat E-mailben értesítve el tudjuk tolni a programot, ha mi mondjuk le.

Ezt mi csak akkor kezdeményezzük, ha a túra napjához közvetlen közeli napokban (Pl. pénteken, szombaton) egyértelműen nagy mennyiségű nappali csapadékról ír legalább 2 előrejelzés és aznapra is látható a radaron a nagy-kiterjedt eső ÉS a helyszínen is ténylegesen a fentieket elérő az eső mértéke.

 

Amikor mi mondjuk le a programot:

– más szabad időpontra át lehet jelentkezni ingyenesen,
– át lehet ruházni másra a módosított időpontú túrát,
– egyéb belföldi programon részt lehet venni abban a naptári évben a túradíjat beszámítva,
– illetve kérés alapján vissza tudjuk téríteni a túra díját.
– a nemzeti parkos belépőt sajnos semmilyen esetben nem tudjuk visszatéríteni-beszámítani, tehát lemondásnál, túra elmaradásnál, átjelentkezésnél is újra ki kell fizetni.

 

Amikor a túrázók szeretnének időpontot váltani, átjelentkezni:

A túrázók által kezdeményezett időpont áthelyezési, lemondási feltételeink a vízitúra szabályzatunkban, ÁSZF-ben, és az esemény leírásánál lévő feltételek szerint érvényesek, de minimum 20% lemondási díjjal járnak.

0-7 napon belül nincsen visszatérítésre – jóváírásra lehetőségünk, beleértve azt is, hogy a Nemzeti Parki belépőt is elveszítjük ilyenkor.

A szabad helyek függvényében megpróbálunk segíteni és csökkenteni a veszteségeket, de a biztosítás megkötését is érdemes mérlegelni.

 

Milyen vízitúra felszerelést kapok?

A túrakenukhoz jár 4 db könnyített műanyag raft lapát, a kajakokhoz 1-2 db amelyekből többféle méretet is hozunk, ahogyan a mentőmellényekből is: 30-50-70-90 kg.Hévíz vízitúra felszerelés

Stabil 4 fős komfort túrakenukat és 2 fős tengeri és túra kajakokat biztosítunk.

Ezek maximális terhelhetősége 340/200/110 kg körül van, azaz a kenukba  maximum 4 x 80 kg, a kajakokba 2 x 100 kg felnőtt ember fér el + könnyű felszerelés.

Láttunk már 3 x 100 kg evezőst + 120 kg kormányost is sikeresen beérkezni kenuval, de ők tapasztalt vízitúrázók voltak.

Adunk a túrára hajónként még 1-1 db vízhatlan hordót, vagy túrazsákot (drybag).

 

Vízre szállás, oktatás, túra, kikötés, felszerelés leadás: Hogyan?

Hévíz-patak vízitúra evezésoktatásA hévíz-patakon a kenuk és kajakok fel és lepakolása, vízre rakása, tisztítása csapatmunkában történik az egészségügyileg alkalmas, és 14 éves kort betöltött résztvevők önkéntes segítségével.

Ehhez mi szakszerű segítséget nyújtunk, illetve irányítjuk a folyamatot.

Oktatásunk minden fontos részletre röviden kitér, beleértve az önmentés alapjait is. Így a teljesen kezdő hajósok is elboldogulhatnak a kifejezetten stabil hajóinkkal.

 

A túrának akkor van vége, ha felpakoltuk együtt az utánfutónkra a frissen kitisztított hajókat, és leadtátok a felszereléseteket.

Tipp: Amikor egymásnak is segítünk olyankor sokkal gyorsabb a vízre szállás, kikötés, hajómosás és jobb hangulatban zajlanak az események.

 

Elkéstem! Mi történik ilyenkor?

Kicsi késés: Ha elkésel az elején a találkozóról, és a sofőrtranszfer már elment attól még fogsz tudni vízitúrázni velünk.

Ekkor azonban már nem tudjuk 100%-ban garantálni, hogy hamar visszahozunk a hévízen hagyott autódhoz.

Van megoldás, pl az üres helyünkön visszahozunk, vagy egy túratárs mellé segítünk bekerülni ha van olyan aki Hévízre jön vissza.

Nagy késés: 11.55-ig vízre kell szállnia az utolsó hajónknak is a Nemzeti Park előírásai miatt.

Ha a hajó elment az üresen maradt helyeddel, vagy lecsúsztál az oktatásról, és kenuzni sem tudsz – akkor már nem tudunk segíteni.

Gyere el a következő túránkra csoportos kedvezménnyel!

 

Hévíz-patak vízreszállási pont

A találkozási és az indulási hely ugyanott van?

Nem. Találkozni a hévízi tó parkolóban, azaz a fizetős parkolóban tudunk a Szent-András Gyógyfürdő bejáratával szemben. Utána mi is sétálva megyünk le, csak a tréler megy le hajókkal.

A vízre szállási pont ettől kb. 300 méterre van a patak mellett sétálva.

 

Hogy néz ki a túra vége, mit csinálunk?

Hévíz vízitúra kiszállási pontMegérkezünk, kiszedjük a hajókat amit a legénység kitakarít felmosókkal a mellényeket visszakötjük a padra.

Teát-forralt bort iszunk, hajót pakolunk együtt, csoportképet készítünk, beszélgetünk, pihenünk stb.

 

Milyen idő lesz a hétvégén, meg lesz tartva a túra?

A jó időjárás egy relatív fogalmat takar, emiatt nem szeretnénk ezt helyetted eldönteni.

Megfelelő öltözékkel “rossz” időben is lehet jót túrázni. Biztos ami biztos, mi ott fogunk várni rád a patak partján indulásra készen.

Túrát csak akkor halasztunk el, hogyha egyértelműen balesetveszélyes a hajózás, vagy hivatalos állami szerv magas fokú riasztást vagy tiltást ad ki időjárás / út-víz viszonyok tekintetében.

Az elmúlt húsz évben 1-1 időpontot kellett csak áthelyeznünk a kifejezetten rossz idő miatt ugyanazon hétvégén szombatról vasárnapra.

 

Egyszer a beaufort skála szerint 4-es fokozatnál erősebb szembefújó irányú szélvihar volt (közepesen magas hullámok fehér tarajjal a vízen), kétszer pedig 10 mm-nél több eső volt az indulás előtti órában.

Új túrát a Nemzeti Parki foglalási rendszer miatt csak akkor lehetséges szervezni, ha van elegendő szabad kapacitás az új időpontra.

Közeli új időpont adására 100% garanciát nem tudunk vállalni.

 

Ellenőrizheted a ránk váró környezeti viszonyokat:

 

Egyedül érkezem és/vagy nem töltjük meg a négyes kenut. Ki ül be mellénk, vagy hol fogok evezni?

A jelenlévőket megkérjük, hogy négyesével rendeződjenek össze. Megpróbáljuk a kenukat teljesen feltölteni, és a párokat / családokat /együtt érkezőket egyben tartani.

A túravezető(k) hajójában is akad 1-3 szabad hely, eddig mindenki megtalálja a helyét.

A döntő szót a legénység összetételéről a túravezető mondja ki az évtizedes kajak-kenu oktatói-edzői tapasztalat alkotta biztonsági megfontolások alapján.

Az utolsó hajónak lehet felár nélkül “csonka” a legénysége.

A hajók legénysége indulás előtt kormányost (vezetőt) választ, aki külön kiképzést kap helyben a hajó szakszerű vezetéséből. Eddig a friss kormányosok mindegyike elboldogult a kenuval.

 

A helyi telekocsi szolgáltatást kötelező igénybe venni?

A túrára mikrobuszos / szgk-s sofőrtranszfer szolgáltatást szervezünk, amely 8/5 autó mozgatását teszi lehetővé egy körben. Egy nagyobb létszámú túránál előfordulhat, hogy sok autós érkezik egymaga a 4-7 fős kocsijával.

A környezet kímélése, és az autók szükségtelen mozgatása érdekében a reggeli találkozónál megpróbáljuk az egy csapatból / családból / baráti társaságból érkezőket a hévízi visszaútra összeültetni a saját autóikba.

Ez természetesen nem kötelező, tehát ha valakinek sietnie kell, vagy nem szeretne másokat befogadni a kocsijába akkor megoldjuk mi ezt, de a szolgáltatás nem korlátlan. Ha négyen 4 autóval jöttök, vélhetőleg 3 kocsi Hévízen marad és egyet viszünk csak előre.

A hévízen hagyott kocsiknak általában van szabad helye a parkolóban.

 

Melyik kajak a stabilabb, kezdőként melyikbe ülhetek?

A két fős kajakok stabilak, ezért azokba kezdőket is el lehet engedni.

Kajak típusaink leírásához kattints ide, ha érdekelnek a részletek: Tengeri kajak és túrakajak bérlés

 

Kétfős kajakba jövünk gyermekemmel. Hány jegyet kell vennünk?

A kétfős kajakok 2 db kenus jegy + különbözet fizetése vásárlásával vehetőek igénybe függetlenül attól hogy felnőtt és / vagy gyermek ül be a hajóba vagy egy csoport tagjai.

 

Nem tudok evezni és / vagy úszni. Így is eljöhetek?

Igen, ha egészségügyileg és fizikailag alkalmas vagy egy rövid kenutúrára. A túra előtti oktatáson megtanítunk evezni.

Az oktatásunk után több ezer fő lejött már baleset mentesen a hévízi-patakon.

Aki nem tud úszni vagy kiskorú, annak kötelező a mentőmellény viselése, amit mi többféle méretben hozunk.

 

Négyen vagyunk, szeretnénk egy hajóban ülni, de egyikünk sem tud kormányozni. Ki vezeti majd a hajót?Hévíz vízitúra nádas

A túra elején tartunk egy kormányos oktatást. Az eddigi résztvevőink a helyben szerzett tudás alapján különösebb probléma nélkül lehozták a kenut.

A hajó 18 éves kort betöltött vezetőjét kiválaszthatjátok magatok közül kenuban és kajakban is.

Kisebb melléfogások így is előfordulhatnak, de szerencsére a Hévíz-patak adottságai miatt a legnagyobb kockázatok egyike a nádassal való közeli megismerkedés.

 

Ha a szervezők döntése alapján elmarad a túra (balesetveszélyes időjárás) a belépő árát visszakapom?

A Nemzeti Parki belépőt a Np. jelen álláspontja szerint nem térítik vissza semmilyen körülmények közt – tehát mi sem tudjuk visszaadni. A túradíjjal kapcsolatban a  lemondási / átruházási feltételeink az érvényesek.

 

Mi történik ha mégis vizes leszek?

Kövesd az önmentésen elhangzott utasításokat/kormányosod/túravezető utasításait, mert önmentéssel orvosoljuk a borulást.

Jelezd a kormányosodnak / túravezetőnek / túraszervezőnek ha segítségre szorulsz.

Végső esetben a szokásos módon hívhatsz hatósági segítséget is, csak minket is értesíts hogy tudjuk egymás munkáját támogatni a hatósággal. Erre még nem volt eddig szükség itt.

Tipp: Ha teljesen vizes lettél, akkor próbálj folyamatos mozgással tenni a kihűlésed ellen. Vedd elő a magaddal hozott vízhatlanul és duplán csomagolt tartalék ruhát, és öltözz át a patak parton amint lehet, vagy kérhetsz másik hajónkból is váltóruhát. A túravezetőt, szervezőt mindenképpen értesítsd. A patak első harmadához nem tudunk gépkocsival bejutni, csak gyalog.

 

Mennyire sok az a 10 km evezés? Fogom bírni? Nem lesz unalmas?

Ez a távolság nagyjából a harmada egy átlagos dunai kenus napnak + nincsenek köves keresztgátak, hajós forgalom. A növényzet és a töltések miatt sokszor eléggé védett helyeken tudunk haladni.

Az evezés miatt ne aggódj, pihenni is meg szoktunk állni. Az a lényeg hogy érezd jól magadat, mert ez egy alacsony-közepes terheléssel is jól teljesíthető, szép túraútvonal.

Volt aki kb. 1 óra alatt leevezte, de jellemzően 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető a táv.

Az úton lehet piknikezni, házi sütit adni és kapni, fényképezni, beszélgetni és csöndben is suhanni a tájban.

 

Mi volt a legnehezebb dolog a túrán?

Néha az összetorlódott növényi részeken lendületből lehetett csak átkelni, illetve a kenu padon való üldögélést is szokni kellett – de erre lehet párnát hozni.

A helytelen öltözék választás is meg tudja bosszulni magát. Esőkabát/nadrág kötelező csapadék esetén!

 

Hogyan készüljek fel, tényleg mindent kell hozni amit leírtatok? Egy párórás evezéshez minek ennyi holmi?

Amit mi a legtöbbször ténylegesen hiányosságnak látunk az az, hogy alulöltöznek a túratársaink az időjáráshoz képest.

A patak a végére kihűl, a sík vízen pedig meg tud szaladni a szél is. Néha nedves hó esik, vagy szemerkél az eső.

 

Megoldás: Hozzál el mindent ami kellhet, hogy ne fázz, és ne felejtsd el a nem csúszós fenék alávalót se otthon.

Maximum jó lesz az idő és a ruházatod egy része a hajóban lévő zacskódban utazik veled.

 

Át szeretném helyeztetni a túra időpontomat. Lehet ilyet csinálni? Hogyan? Mennyi ennek a költsége?

Kérjük nézd meg a túra feltételeket, utána küldj nekünk egy E-mailt. Írd le, hogy mit szeretnél és add meg a rendelésed számát, illetve a regisztráló nevét. Megpróbálunk segíteni, új időpontot keríteni stb. de számíts arra hogy ez is lemondásnak minősül  – tehát érvényesek rá a lemondási feltételeink – azaz 0-7 napon belül nem tudjuk jóváírni a befizetett díjadat.

 

A webshopos vasaló gép vásárláskor máshol tudok módosítani, néha akár a teljes árát visszakaphatom a dolgoknak amiket a neten rendeltem.
Itt miért nem kapom vissza a túra és egyéb díjakat a megrendeléshez képest x napon belüli lemondás esetén?

Időpontra/tartamra szóló szabadidős szolgáltatás esetén, amennyiben a megrendelő kifejezett kérésére (webshopos vásárlás és fizetés) elkezdjük a teljesítést (Pl. Nemzeti Parki belépőt foglalunk), akkor nem jár automatikusan visszatérítés, ha a fogyasztó indoklás nélkül el kíván állni a vásárlástól – amennyiben ennek tényét előre közöljük.

Mi ezt előre közöltük, ezért nem jár automatikus visszatérítés, de ahol tudunk segítünk, pl új jelentkezés esetén kedvezménnyel.

 

Leadtam a  megrendelésemet, mikor kapok visszaigazolást, mikor utaljak?

Kártyás fizetésedet rögtön érzékjeli a rendszer, azzal nincsen sok dolgod.

Utalásos megrendelésed feldolgozása időt vesz igénybe, főleg ha hétvégén adod le – amikor épp túrát vezetünk.

Amint tudunk jelentkezünk, és feldolgozzuk a megrendelésedet.

Ha nem érkezik meg a túradíjad, akkor először szólunk és ha nem reagáltál, csak utána töröljük a megrendelésedet.

 

A szabályok nem egyértelműek, a jobb feltételekkel rendelkező visszatérítést – átjelentkezést szeretném kérni.

A túrarendszer megalkotásánál több jogszabályt áttekintve írtuk meg a feltételeinket, amelyeket a jelentkezők kifejezetten elfogadnak. Ha vannak is enyhe értelmezésbeli eltérések, a főbb kondíciókat egységesítettük – tehát az ÁSZF és a túra feltételek a mérvadóak az esetleges kisebb elírások ellenére.

Ha kérdésed van írjál nekünk, és segítünk új időpontot találni, illetve a lehetőségeinkhez képest növelni az elégedettséged.

 


Kérdésed van? Írj nekünk a kapcsolat menüpontban!

 

A túrán való részvételt kezdőknek és haladóknak lehetővé tesszük 2-80 éves kor között. A kezdőket külön oktatással készítjük fel a hajó használatra.