Hévíz vízitúra információk

Közlekedés, találkozási pont, parkolás, időjárás, túrafelszerelések, gyakran ismételt kérdések. Minden ami Hévíz-patak vízitúra!

 

Amikor a hévízi vízitúrátokat elkezditek megtervezni, először gondoljatok arra, hogy telekocsis rendszerrel a környezetet kímélhetitek. Segítünk megszervezni az eseménynél vagy az indián-vízitúra új facebook csoportjában.

Mindemellett klasszikus telekocsi szervező internetes szolgáltatással is lejuthattok Hévízre Pl: Oszkár és társai.

Használhatjátok a közösségi közlekedést is: Menetrendek.hu

hévíz vízitúra gépkocsi parkoló

Hol találkozunk?

10.15-10.30 közt találkozunk a hévízi tó melletti fizetős autó parkolóban, ami a behajtás után jobbra van (8380 Hévíz, Ady Endre u. 1), félig-meddig szemben a Festetics fürdőház bejáratával.

Mellette balra van egy másik parkoló, amely szintén az Ady Endre útról nyílik. Ez ingyenes, de burkolatlan és tele szokott lenni emiatt nem annyira ajánljuk.

 

Mi történik a túra kezdete előtt, hol jelentkezzek be?

A parkolóban először ellenőrizzük a létszámot név és rendelésszám alapján, majd elkérjük a kitöltött részvételi nyilatkozatokat. (termék vásárlásánál letölthető)

A regisztráció után beosztjuk a 4 fős kenuk és az 1, 2 fős tengeri kajakok legénységét. Ilyenkor elsősorban a hajózás biztonságát tartjuk a szemünk előtt, és figyelembe vesszük a kéréseiteket is, tehát szükségtelenül nem választjuk szét az együtt érkezőket.

A sofőrtranszferes konvoj indulása előtt a kocsikból ki szoktuk venni mindazt, ami a túrához kell. Étel-ital, tartalék ruha dupla zacskóban, fenék alá való nem csúszós polifoam – párna.

Az utolsó lehetőség az átöltözéshez itt van.

 

Hogy jutok vissza a kocsimhoz a túra végén? Mi az a sofőrtranszfer?

A kipakolás után konvojba rendezzük az autókat és 1 fő sofőrrel a túra végpontjára levisszük együtt a kocsikat, ahol leparkolunk a 76-os út túloldalán. Az autóitokat itt találjátok meg később.

Túra végi parkoló címe: 8360 Keszthely, Tőzegtelep 1. Google térkép link: Hévíz vízitúra vége parkoló

Ezután a túratárs-sofőröket visszahozzuk a túra indulási helyszínére. Ez mindösszesen nagyjából 30 percet vesz igénybe. Amíg ez tart, addig a többiekkel lemegyünk a patak partjára, és elkezdjük a hajók lepakolását.

 

Mit jelent a “telekocsi rendszer” helyben?

Senkit nem kényszerítünk arra, hogy autóját megossza másokkal, ám a sofőrtranszfer szolgáltatásunk nem korlátlan – tekintettel arra, hogy egy körre van csak időnk a túra előtt.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy csapatból / családból hárman három autóval voltak.

Egy nagy létszámú túránál sok autó felesleges mozgatását meg lehet spórolni azzal, ha helyben feltöltjük a kocsikat 3-4 főre. Próbáld ki – egy hajóban eveztek, egy kocsit mozgattok és a környezetet is kímélitek.

 

Hol van a sportoktatás és a vízre szállás?

Hévíz-vízitúra találkozási ponthoz vezető útAz oktatás és vízre szállás a Hévíz-patak partján van a Castrum kemping mögött, azaz a déli zsiliprendszer után: Vízreszállási pont

A patak partjára a kemping/parkoló melletti aszfaltozott kb. 300 m hosszú úton lehet legyalogolni a kerítés mellett.

 

Hol végződik a túra?

Az evezőstúra a Gyöngyös-patak és a 76-os út találkozásánál végződik Fenékpuszta mellett: Hévíz vízitúra kiszállási pont

A 76-os főúton nagy sebességgel is mennek az autók, figyelmesen közlekedjetek amikor átkeltek rajta!

 

Milyen időjárásra számíthatok, milyen öltözéket és kiegészítőket hozzak?

Egy téli vízitúrán a borongós időt, a +12 celsius fokos verőfényes napot, esetleg az enyhe szemerkélő csapadékot, vagy akár a -10 celsius fokos hőmérsékletet is normál időjárásnak tekintjük.

A túra végére kihűl a patak, a sík részeken feltámadhat a szél. Emiatt a hidegérzet jelentősen megnőhet.

Ez ellen mindig az adott körülményeket figyelembe vevő, és arra leginkább alkalmas réteges öltözéket ajánlunk.

Ami eddig bevált: alá öltözet + síruha, vagy alá öltözet + túrázós ruha + szél és eső álló ruha. Lábbelinek bélelt, sárba lépésre alkalmas cipőt vagy csizmát tudunk ajánlani védekezésként.

Kiegészítők, amiket ne felejts otthon: egy réteg nem csúszós fenék alávalót (pl. 1 réteg szövettel borított polifoam), + legalább minden második túra társatoknak hozzatok dupla zacskóba csomagolt váltóruházatot, hogyha vizes lesz valaki, legyen mihez nyúlni.

A tengeri/túra kajakosoknak hozzuk az alapvető hajós felszereléseket, az öltözékről (aláöltözet + vízhatlan ruha/lábbeli + tartalék ruha, vízálló kesztyűről) maguk gondoskodnak.

 

Vízitúra felszerelés:

A túrakenukhoz jár 4 db könnyített műanyag raft lapát, a kajakokhoz 1-2 db amelyekből többféle méretet is hozunk, ahogyan a mentőmellényekből is: 20-30-50-70-90 kg.Hévíz vízitúra felszerelés

Stabil 4 fős komfort túrakenukat és 1-2 fős tengeri kajakokat biztosítunk.

Ezek maximális terhelhetősége 340/200/110 kg körül van, azaz a kenukba  4 x 80 kg, a kajakokba 2x100kg, vagy 1×110 kg felnőtt ember fér el + könnyű felszerelés.

Láttunk már 3 x 100 kg evezőst + 120 kg kormányost is sikeresen beérkezni kenuval, de ők tapasztalt vízitúrázók voltak.

Adunk a túrára hajónként még 1-1 db vízhatlan hordót, vagy túrazsákot (drybag).

 

Vízre szállás, oktatás, túra, kikötés, felszerelés leadás:

Hévíz-patak vízitúra evezésoktatásA hévíz-patakon a kenuk és kajakok fel és lepakolása, vízre rakása, tisztítása csapatmunkában történik az egészségügyileg alkalmas, és 14 éves kort betöltött résztvevők önkéntes segítségével.

Ehhez mi szakszerű segítséget nyújtunk, illetve irányítjuk a folyamatot.

Oktatásunk minden fontos részletre röviden kitér, beleértve az önmentés alapjait is. Így a teljesen kezdő hajósok is elboldogulhatnak a kifejezetten stabil hajóinkkal.

Ez alól egyedül az egy fős kajakok képeznek kivételt, mert azokat csak már korábban kajakos tapasztalatot szerzett hajósoknak tudunk adni.

A túrának akkor van vége, ha felpakoltuk együtt az utánfutónkra a frissen kitisztított hajókat, és leadtátok a felszereléseteket.

Tipp: Amikor egymásnak is segítünk olyankor sokkal gyorsabb a vízre szállás, kikötés, hajómosás és jobb hangulatban zajlanak az események.

 

Késés:

Kicsi késés: Ha elkésel az elején a találkozóról, és a sofőrtranszfer már elment attól még fogsz tudni vízitúrázni velünk. Ekkor azonban már nem tudjuk 100%-ban garantálni, hogy hamar visszahozunk a hévízen hagyott autódhoz.

Van megoldás, pl az üres helyünkön visszahozunk, vagy egy túratárs mellé segítünk bekerülni ha van olyan aki Hévízre visszajön.

Nagy késés esete: 12 óráig ki kell futnia az utolsó hajónknak is a Nemzeti Park előírásai miatt. Ha a kenu elment az üres helyeddel, vagy lecsúsztál az oktatásról és kenuzni sem tudsz akkor már nem tudunk segíteni.

 

Gyakran ismételt kérdések:

Hévíz-patak vízreszállási pont

A találkozási és az indulási hely ugyanott van?

Találkozni a fizetős parkolóban tudunk.

A vízre szállási pont ettől kb 300 méterre van a patak mellett sétálva.

Itt csapatmunkában szállunk vízre.

 

Hogy néz ki a túra vége, mit csinálunk?

Hévíz vízitúra kiszállási pontMegérkezünk, kiszedjük a hajókat amit a legénység kitakarít.

Teát-forralt bort iszunk, hajót pakolunk, csoportképet készítünk, beszélgetünk, pihenünk stb.

 

Milyen idő lesz a hétvégén, meg lesz tartva a túra?

A jó időjárás relatív fogalmat takar, emiatt nem szeretnénk ezt helyetted eldönteni. Megfelelő öltözékkel “rossz” időben is lehet jót túrázni. Mi ott fogunk várni rád a patak partján indulásra készen.

Túrát csak akkor halasztunk el, hogyha hivatalos állami szerv magas fokú riasztást vagy tiltást ad ki időjárás / út-víz viszonyok tekintetében.

Az elmúlt húsz évben 3 időpontot kellett csak áthelyeznünk a kifejezetten rossz idő miatt ugyanazon hétvégén szombatról vasárnapra.

Egyszer a beaufort skála szerint 4-es fokozatnál erősebb szembefújó irányú szélvihar volt (közepesen magas hullámok fehér tarajjal a vízen), kétszer pedig 10 mm-nél több eső volt az indulás előtti órában.

Új túrát a Nemzeti Parki foglalási rendszer miatt csak akkor lehetséges szervezni, ha van elegendő szabad kapacitás az új időpontra. Közeli új időpont adására 100% garanciát nem tudunk vállalni.

Ellenőrizheted a ránk váró környezeti viszonyokat:

 

Egyedül érkezem és/vagy nem töltjük meg a négyes kenut. Ki ül be mellénk, vagy hová kerülök?

A jelenlévőket megkérjük, hogy négyesével rendeződjenek össze. Megpróbáljuk a kenukat teljesen feltölteni, és a párokat / családokat /együtt érkezőket egyben tartani.

A túravezető(k) hajójában is akad 1-3 szabad hely, tehát van lehetőség arra, hogy mindenki megtalálja a helyét.

A döntő szót a legénység összetételéről a túravezető mondja ki az évtizedes kajak-kenu oktatói-edzői tapasztalat alkotta biztonsági megfontolások alapján.

Az utolsó hajónak lehet felár nélkül “csonka” a legénysége.

A hajók legénysége indulás előtt kormányost (vezetőt) választ, aki külön kiképzést kap helyben a hajó szakszerű vezetéséből. Eddig a friss kormányosok mindegyike elboldogult a kenuval.

 

Melyik kajak a stabilabb, kezdőként melyikbe ülhetek?

A két fős kajakok stabilak, ezért azokba kezdőket is el lehet engedni. Az egy fős tengeri kajakok használata gyakorlatot igényel – ezért azokat csak haladó/profi evezősöknek adjuk oda.

Kajak típusaink leírásához kattints ide, ha érdekelnek a részletek: Tengeri kajak és túrakajak bérlés

Az 1 fős kajakokból túránként maximum 4 db-ot tudunk adni, a 2 fős kajakokból 10 db-ot jelentkezési sorrendben.

 

Nem tudok evezni és / vagy úszni. Így is eljöhetek?

Igen, ha egészségügyileg és fizikailag alkalmas vagy egy rövid kenutúrára. A túra előtti oktatáson megtanítunk evezni.

Az oktatásunk alapján több ezer fő lejött már baleset mentesen a hévízi-patakon.

Aki nem tud úszni annak kötelező a mentőmellény viselése, amit mi többféle méretben hozunk.

 

Négyen vagyunk, szeretnénk egy hajóban ülni, de egyikünk sem tud kormányozni. Ki vezeti majd a hajót?Hévíz vízitúra nádas

A túra elején tartunk egy kormányos oktatást. Az eddigi résztvevőink a helyben szerzett tudás alapján különösebb probléma nélkül lehozták a kenut.

A hajó vezetőjét kiválaszthatjátok magatok közül kenuban és kajakban is.

Kisebb melléfogások így is előfordulhatnak, de szerencsére a Hévíz-patak adottságai miatt a legnagyobb fenyegetések egyike a nádassal való megismerkedés.

 

Ha a szervezők döntése alapján elmarad a túra (balesetveszélyes időjárás) a belépő árát visszakapom?

A Nemzeti Parki belépőt a Np. jelen álláspontja szerint nem térítik vissza semmilyen körülmények közt – tehát mi sem tudjuk vissza adni. A túradíjat visszatérítjük, vagy jóváírjuk egy másik szabad időpontra.

 

Át szeretném helyeztetni a túra időpontomat. Lehet ilyet csinálni? Hogyan? Mennyi ennek a költsége?

A túra előtt 31. napig teljesen díjmentesen áthelyeztethető a túra jelentkezés egy másik, még szabad hellyel rendelkező időpontba.

Amennyiben a szolgáltatást már megrendelted tőlünk, a Nemzeti Parki belépőt (1000 Ft/fő) az új időpontra is ki kell fizetni, mivel nem lehet jóváírni – visszatéríttetni.

Egyéb esetekben a túra kezdéséhez képest:
– 15-30 napon belül: 50 %-ot
– 8-14 napon belül: 25 %-ot tudunk jóváírni a túradíjból egy még szabad időpontra, vagy vissza is térítjük ha írásban kéred.
– 0-7 napon belüli áthelyezés igény vagy bármilyen okból történő meg nem jelenés esetén sajnos semmilyen visszatérítést vagy jóváírást nem tudunk eszközölni. Lásd ÁSZF, felmondás, elállás különös feltételei.

Írj nekünk idejében egy E-mailt. Írd le, hogy mit szeretnél és add meg a rendelésed számát, illetve a regisztráló nevét. Megpróbálunk segíteni, új időpontot keríteni stb.

 

A webshopos vásárláskor máshol tudok módosítani, néha akár a teljes árát visszakaphatom a dolgoknak amiket a neten rendeltem.
Itt miért nem kapom vissza a túra és egyéb díjakat a megrendeléshez képest 14 napon belüli lemondás esetén?

Szabadidős szolgáltatás esetén, amennyiben a megrendelő kifejezett kérésére (webshopos vásárlás és fizetés) elkezdjük a teljesítést (Pl. Nemzeti Parki belépőt foglalunk), akkor nem jár visszatérítés ha ennek tényét előre közöljük – amit itt is megtettünk.

 

Nem tudtam eljönni vagy olyan jelentős késéssel érkeztem a programra, hogy már elindultak nélkülem az evezősök. Mi a teendő ilyenkor?

Amennyiben már az utolsó üres hellyel rendelkező hajó is kifutott, illetve 12 óra van akkor már mi sem tudunk semmit tenni.

Ha kötöttél magadnak utazásbiztosítást nézd meg, hátha a feltételek szerint van lehetőséged visszatérítést kérni a biztosítódtól.

 

Mi történik ha mégis vizes leszek?

Kövesd az önmentésen elhangzott utasításokat, amíg csak képes vagy rá. Jelezd a kormányosodnak / túravezetőnek / túraszervezőnek ha segítségre szorulsz.

Végső esetben a szokásos módon hívhatsz hatósági segítséget is, csak minket is értesíts hogy tudjuk egymás munkáját támogatni a hatósággal.

Tipp: Ha teljesen vizes lettél, akkor próbálj folyamatos mozgással tenni a kihűlésed ellen. Vedd elő a magaddal hozott vízhatlanul és duplán csomagolt tartalék ruhát, és a patak parton amint lehet öltözzél át.

 

Mennyire sok az a 10 km evezés? Fogom bírni? Nem lesz unalmas?

Ez a távolság nagyjából a harmada egy átlagos dunai kenus napnak + nincsenek keresztgátak, hajós forgalom. A növényzet és a töltések miatt sokszor eléggé védett helyeken tudunk haladni.

Az evezés miatt ne aggódj, pihenni is meg szoktunk állni. Az a lényeg hogy érezd jól magadat, mert ez egy alacsony-közepes terheléssel is jól teljesíthető szép túraútvonal.

Volt aki kb 1 óra alatt leevezte, de jellemzően 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető a táv.

Az úton lehet piknikelni, házi sütit adni és kapni, fényképezni, beszélgetni és csöndben is suhanni a tájban.

 

Mi volt a jellemző panasz a túrán?

Eddig még csak arra kaptunk megjegyzést, hogy az összetorlódott növényi részeken nehéz volt néha átkelni decemberben.

Erről is szoktunk beszélni, és itt jön megint a csapatmunka hatása: mindenki megérkezett a célba aki azt csinálta amit a túravezető mutatott.

 

Hogyan készüljek fel, tényleg mindent kell hozni amit leírtatok?

Amit mi a legtöbbször ténylegesen hiányosságnak látunk az az, hogy alul öltöznek a túratársaink az időjáráshoz képest.

Figyelembe kell venni, hogy a patak a végére kihűl, a sík vízen pedig meg tud szaladni a szél is. Néha nedves hó esik, vagy szemerkél az eső.

Megoldás: Hozzál el mindent ami kellhet, hogy ne fázz, és ne felejtsd el a nem csúszós fenék alávalót.

Maximum jó lesz az idő és a ruházatod egy része a hajóban lévő zacskódba kerül vissza.

 

Leadtam a  megrendelésemet, mikor kapok visszaigazolást, mikor utaljak?

Megrendelésed feldolgozása időt vesz igénybe, főleg ha hétvégén adod le – amikor mi épp túrát vezetünk.

Amint tudunk jelentkezünk, és átállítjuk megrendelésedet “feldolgozás alatt”-ra, amelyet a “fizetésre vár” státusz követ.

Ha nem érkezik meg az ellenérték, akkor először szólunk, és ha nem reagáltál, csak utána töröljük még egy levél kíséretében a megrendelésedet.

 


Kérdésed van? Írj nekünk a kapcsolat menüpontban!

 

A túrán való részvételt kezdőknek és haladóknak lehetővé tesszük 2-80 éves kor között. A kezdőket külön oktatással készítjük fel a hajó használatra.